Bližina daljave

Žanrzgodovinski roman, družbeni roman, povest
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Otroštvo, Družina, Odraščanje, Svetovna vojna 1939-1945, Partizani, Fašizem, Dekleta
Število strani

140

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdor je preživel vojno, za vedno ostane v njej.

Bližina daljave je drugi roman za odrasle pisateljice Nataše Konc Lorenzutti. Vanj je vtkala resnične dogodke ljudi, ki so ji tako zaupali, da so prenehali molčati in jih literarno obdelala. Anica je prvoosebna pripovedovalka. Pri hiši je bila kopica otrok, vendar kruha ni bilo dovolj za vse. Anica je morala že kot petletna deklica zapustiti dom in oditi k stricu in teti. Kljub temu, da je tam bel kruh pomakala v sladko kavo, je bilo njeno otroštvo grenko. V Aničino odraščanje zareže še vojna. Po vratih hiše v zakotni vasi izmenjaje se razbijajo fašisti, nacisti in partizani. Vsak od njih terja svoj davek. Dokler že tako revni družini ne ostane nič. Le pogorišče hiše. Kdor je preživel vojno, za vedno ostane v njej.

Glej tudi:

“Ko je hiša popravljena, imamo pri nas doma vaško knjižnico. Že prej smo zbirali knjige, moj oče je bil eden najbolj izobraženih ljudi v vasi. Kdor je želel brati, je vedno prišel k nam in si izbral čtivo.
V naši soseski živi knjigovez samouk. Vinko mu je ime. Tudi oče je nosil vezat knjige k njemu. Po očetovi smrti smo za to skrbeli otroci. Prinesem mu zgodbe o živalih, ki jih je prismodil ogenj, Vinko pogleda naslovnico in glasno prebere: “O, to je pa napisal Franc Erjavec.” Hudomušno me ošine, nekaj mi hoče povedati.
“Veš, nekoč sploh nisem vedel, kaj vežem. Opravljal sem samo svoje delo. Tvoj tata pa je vedno prelistal vse knjige, kar sem jih imel na mizi. Najbolj ga je zanimalo, kdo je knjigo spisal. Od njega sem se navadil, da zdaj tudi jaz pogledam naslovnico. In ko je knjiga zvezana, jo preberem, če je še ne pridejo takoj iskat. Slabo berem, ampak mi gre čedalje bolje.”
(str. 110)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bližina daljave.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 53
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja