To ni pismo

Žanrhumoristična kratka proza
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2023
Založba
Ilustracije Tanja Komadina
Ključne besede Humor, Koronavirus covid-19, Otroci, Družinsko življenje
Število strani

123

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Glavno vlogo v tej napeto-komični zgodbi ima Nika. Njene dogodivščine so mladi bralci lahko spremljali v knjigah Kdo je danes glavni ter Zvezek in brezvezek. V nadaljevanju je Nika dopolnila deset let in ima smolo (ali srečo?), da živi v korona časih. Natančneje v letu 2020, ko se je svet in Slovenija z njim zaprl. Otroci pa so obtičali v šoli na daljavo.
Tako kot njeni vrstniki je tudi Nika prisiljena, da se sprijazni z nov(r)imi časi, a ji pri tem ne zmanjka duhovitosti. Pisateljica je v zgodbo imenitno vpletla številne podrobnosti, ki prikazujejo družinske zadrege v času epidemije. Nikina pripoved pa se izmenjuje z zabavnimi in izvirnimi oglasi, reklamami, razglasi, novicami, pismi, …
Prisrčna zgodba ne bo navdušila le Miškolink in Miškolinov, ki so njena ciljna publika. Zagotovo bo nasmejala vse bralce, ki so mladi vsaj po srcu.
Niko in njene dogodivščine je tudi tokrat v likovne umetnine prelila ilustratorka Tanja Komadina in s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti sta usklajeni dvojec.

O, bratec!
Kaj?
Na lipo sem ga obesila, pa se nobeden ne javi.
Kaj si obesila?
Razglas. Ampak ni nobene koristi od njega! To je zaradi vseh teh bednih kriz! Otroci ne smemo od doma, jaz grem lahko samo do lipe in nazaj, taki cajti so, a ne, samo še malo potrpi. Ja, seveda, kaj še, naj me v trpljenju kdo zamenja. Ker se ne smem družit z ljudmi, se bom pa z živalmi, a ne? Izdala bom razglas: Ker nam je maček poginil, naj pride k meni druga zavržena žival, ki so jo lastniki pustili ob cesti, nov maček ali nov pes, magari brez repa, samo da je živ.
Str. 10

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige To ni pismo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 91
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja