Posuj se s pepelom vaših očetov

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2023
Založba
Ključne besede Krivda, Odpuščanje, posvojeni otroci, Svetovna vojna 1939-1945
Število strani

203

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Možnosti odpuščanja

Kaj se zgodi, ko se sprta naroda začneta spet pogovarjati? Kakše stare rane se odprejo, katere družinske travme se morajo obdelati, za katere kolektivne odgovornosti se je potrebno opravičiti? In koliko malih zgodb, vseh njihovih preobratov, (ob)žalovanj in pojasnjevanj sestavlja določeno zgodovinsko situacijo?
Mlada prekmurska pisateljica se v romanu Posuj se s pepelom vaših očetov ukvarja s posledicami druge svetovne vojne na Poljskem. Ko kancler Zvezne republike Nemčije, Willy Brandt 25 let po koncu vojne poklekne pred Spomenikom herojem Varšavskega geta, vzbudi zelo različna mnenja, odvisno od osebnih zgodb posameznikov.
Ko sem prvič zapisala svoje misli o knjigi, ne zgornje, temveč čisto druge, in jih potem prebrala, sem se zamislila. Toliko kritik, knjiga pa vendarle ni slaba in tu se ukvarjamo z dobrimi knjigami. Kaj je v njej dobrega? Močna tema, ki se tiče vseh, zanimivi junaki, osredotočenost na en dogodek, stopnjevanje napetosti s postopnim razkrivanjem preteklosti.
Knjiga je dobra, ni pa odlična. Kako naj mlada avtorica postane dobra pisateljica? Tako da piše, čim več, in se bere, še več ter se o njej pogovarja. Zato jo preberite. (Kaj je bilo v mojem prvem zapisu, povem v argumentirani debati, ko se srečamo.)

“Število mogočih scenarijev in zgodb se veča. Ni mu ne konca ne kraja in Dorota požre cmok v grlu. Nikoli jim ne bo konca. Zgodbe bodo ostale davno potem, ko bo zakopana pd hladno zemljo, ko bodo otroci današnjega dne odrasli in krojili nove. Vse bo pomrlo, le pečat vojne bo ostal neizbrisan.” (str. 128)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Posuj se s pepelom vaših očetov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 137
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi