Mašenka

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaV Ajdovščini, 2019
Založba
Ključne besede Sodobna družba, Odraščanje, Družinski odnosi
Število strani

90

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Smo res totalno zabluzili?

O tem kako smo »totalno zabluzili« je pol leta pred izbruhom epidemije koronavirusa, ki je v hipu kruto zasukal življenje ljudi na celem svetu, v svojem literarnem prvencu z naslovom Mašenka spregovorila mlada pisateljica Petra Brecelj.
V noveli se glavno dogajanje vrti okrog petletne malčice Mašenke in (najbrž) njene mame Maše. Maša je v življenju kruto razpeta med zahtevami in pričakovanji sveta na eni ter njenimi lastnimi željami na drugi strani.
Ob prebiranju drobnih zgodb Mašenke in Maše ter skozi njun odnos bralec spozna dvoličnost sveta, v katerem živimo. Ob tem, da se zavedamo, da vse drvi k nekemu slutenemu koncu, namreč nihče od nas ni pripravljen ničesar storiti, da se to ne bi zgodilo.
(Zapis pripravila Marija Bajc)

»Maša se je nato odvlekla v kuhinjo, si na hitro pripravila večerjo in se vrnila v dnevno sobo. Sesedla se je na kavč, spodvila noge in s krožnikom v naročju zagrizla v sendvič, malčica pa je sedla na drugi konec. Še preden je Maša pomlatila polovico, je novico o novem terorističnem napadu že nasledila vest o pranju denarja nekega tajkuna. Potem je za petdeset decibelov glasnejša uvodna špica najavila oglasni blok. Mašenka je malenkostno poskočila ob nenadnem trušču, Maša pa je samo topo buljila v zaslon in mlela naprej.« (str. 39)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mašenka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi