Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Bližina daljave Očem prijazna knjiga E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:3

Nataša Konc Lorenzutti

Bližina daljave

Ljubljana, Družina, 2017

Št. strani: 140


Zbirka: Pretakanja
Žanr: družbeni roman, zgodovinski roman, povest

Narodnost: slovenska književnost

Kdor je preživel vojno, za vedno ostane v njej.

Bližina daljave je drugi roman za odrasle pisateljice Nataše Konc Lorenzutti. Vanj je vtkala resnične dogodke ljudi, ki so ji tako zaupali, da so prenehali molčati in jih literarno obdelala. Anica je prvoosebna pripovedovalka. Pri hiši je bila kopica otrok, vendar kruha ni bilo dovolj za vse. Anica je morala že kot petletna deklica zapustiti dom in oditi k stricu in teti. Kljub temu, da je tam bel kruh pomakala v sladko kavo, je bilo njeno otroštvo grenko. V Aničino odraščanje zareže še vojna. Po vratih hiše v zakotni vasi izmenjaje se razbijajo fašisti, nacisti in partizani. Vsak od njih terja svoj davek. Dokler že tako revni družini ne ostane nič. Le pogorišče hiše. Kdor je preživel vojno, za vedno ostane v njej.Odlomek iz knjige

Ko je hiša popravljena, imamo pri nas doma vaško knjižnico. Že prej smo zbirali knjige, moj oče je bil eden najbolj izobraženih ljudi v vasi. Kdor je želel brati, je vedno prišel k nam in si izbral čtivo.
V naši soseski živi knjigovez samouk. Vinko mu je ime. Tudi oče je nosil vezat knjige k njemu. Po očetovi smrti smo za to skrbeli otroci. Prinesem mu zgodbe o živalih, ki jih je prismodil ogenj, Vinko pogleda naslovnico in glasno prebere: O, to je pa napisal Franc Erjavec. Hudomušno me ošine, nekaj mi hoče povedati.
Veš, nekoč sploh nisem vedel, kaj vežem. Opravljal sem samo svoje delo. Tvoj tata pa je vedno prelistal vse knjige, kar sem jih imel na mizi. Najbolj ga je zanimalo, kdo je knjigo spisal. Od njega sem se navadil, da zdaj tudi jaz pogledam naslovnico. In ko je knjiga zvezana, jo preberem, če je še ne pridejo takoj iskat. Slabo berem, ampak mi gre čedalje bolje.

(str. 110)

Nagrajena knjiga: 

svetlobnica 2016

Cobiss povezava
Bližina daljave - Biblos


Glej tudi

link Družina
link Družina


Ključne besede: DRUŽINA, OTROŠTVO, DEKLETA, ODRAŠČANJE, SVETOVNA VOJNA 1939-1945, FAŠIZEM, PARTIZANI


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 27.6.2017 21:21:23
Zadnja sprememba: 3.11.2020 14:31:57
Število ogledov: 5011