Sneg

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, eksistencialistični roman, realistični roman
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Prevod Jure Potokar
Ključne besede Politično nasilje, Samomorilnost, Islamski običaji, Turška kultura, Fundamentalizem, Novinarstvo, Patriarhat, Ženska književnost, Politično preganjanje
Število strani

437

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sodobna Turčija v odnosu z Zahodom

Turško mesto Kars v snežnem metežu kot prispodobi vrtinca dogodkov, ki z vso silo srka vase vse v bližini. Izgnani nekdanji študentski levičar Ka, sedaj poet, se v svojo domovino vrne iz Nemčije kot poročevalec o lokalnih volitvah in epidemiji samomorov med dekleti z naglavno ruto, na tihem tudi upa, da bo srečal svojo mladostno ljubezen, ki sedaj ločena, prosta živi v mestu. Gre za vrtinec dogodkov petih dni, ki jih Pamuk s svojo silno pripovedno močjo, ostrovidnostjo in tenkočutnostjo slika kot nezdružljiva nasprotja, ironizira tako skrajneže kot pripadnike trenutne oblasti in vse, ki jim pragmatično služijo. Pripoveduje o razkolu med pogosto puhlim, vase zaverovanim Zahodom, polnem idej in obljub s figo v žepu, na drugi strani islamskim svetom, ki zaradi strahov in utapljanja v svojih ortodoksnih izročilih, ne najdeta istega jezika niti zase, kot tudi ne razumevanja za svoje lastne otroke. Navadne množice v svoji bedi in otopelosti upajo in vedo, da se »vsak metež« slej ko prej konča.

Tri dni prej je Ka obiskal istanbulske urade Republikanca, da bi videl mladostnega prijatelja. Prav ta prijatelj Taner mu je povedal za občinske volitve, ki se približujejo in kako je – prav kot v mestu Batman – izjemno število karskih deklet podleglo epidemiji samomorov. Taner je nadaljeval tako, da je predlagal, ali bi hotel Ka pisati o tej temi in videti, kakšna je v resnici Turčija po dvanajstletni odsotnosti, naj premisli o tem, da bi šel v Kars; ker za nalogo ni imel na voljo nikogar drugega, bi Kaju lahko priskrbel veljavno novinarsko izkaznico; še več, je rekel, Kaja bo morda zanimalo, da njuna stara sošolka Ipek zdaj živi v Karsu. Čeprav se je ločila od moža Muhtarja, še naprej ostaja v mestu in z očetom in sestro živi hotelu Snežna palača. Ko je Ka poslušal Tanerja, ki je pisal politične komentarje za Republikanca, se je spomnil, kako lepa je bila Ipek. (str. 13 – 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sneg.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi