Očiščenje

Žanrdružbeni roman
Narodnostestonska književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2011
Založba
Prevod Bibi Ovaska Presetnik
Ključne besede Prostitucija, Trgovina z ljudmi, Politično nasilje, Komunizem
Število strani

335

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Estonija se kot tema leposlovnega dela med Slovenci še ni predstavljala, sedaj pa ji je pot utrl prevod odličnega romana mlade sodobne finske pisateljice (letnik 1977), pri kateri je njeno zanimanje za to deželo gotovo povezano z estonskim poreklom njene matere, ki je do sedemdesetih let 20. stoletja tam tudi živela. Zgodba romana zajema čas od druge svetovne vojne pa vse do danes, osredotočena pa je na dve glavni junakinji, Estonko Aliido in Rusinjo Zaro. Obe ženski se srečata, ko Aliida, takrat že starka, na svojem dvorišču najde izčrpano in na smrt prestrašeno mlado Zaro. Dekle je pobegnilo iz krempljev trgovcev z belim blagom, katerim se je morala kot prostitutka udinjati v Nemčiji, pa tudi po drugih evropskih državah. Da je za pobeg izbrala prav Estonijo, ni naključje, saj je starkin naslov poznala od doma, iz daljnega sibirskega Vladivostoka, kjer je živela pri mami in babici, Estonkama, izseljenima pod stalinističnim režimom. Izkaže se, da sta njena babica in Aliida sestri, ki sta odnose prekinili pred šestdesetimi leti, pri čemer izselitev ni bila edini razlog. Obe sta bili zaljubljeni v istega moškega, baltskega Nemca Hansa, ta pa ni izbral Aliide, ampak njeno sestro, s katero se tudi poroči in dobi hčerkico. Ko pade v nemilost režima ga sestri skrivata na podstrešju, pri čemer se Aliida ne more rešiti ljubezni do Hansa, ki postaja vedno bolj patološka. Ko sestro z otrokom izselijo, ji ta ukrep pride več kot prav, saj verjame, da si bo slej kot prej pridobila Hansovo naklonjenost. Zanj skrbi tudi potem, ko se poroči s pomembnim partijskim funkcionarjem, vendar jo Hans vedno bolj zavrača, njena ljubezen, v kateri prepozna psihično motnjo, mu povzroča vedno večje nelagodje, dokler vse skupaj ne dobi tragičnega konca. Sedaj, mnogo let kasneje, dobi Aliida priložnost, da se s pomočjo Zare, v kateri prepozna Hansove poteze, odkupi za stare grehe.
Za ta psihološko zelo poglobljen roman, ki se bere kot napeta kriminalka in je preveden v skoraj 40 jezikov, je avtorica prejela mnoge nagrade doma, po Skandinaviji in tudi širše po Evropi.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Očiščenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 27
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja