Bela trdnjava

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost, turška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Katja Zakrajšek
Ključne besede Identiteta, Osebna odgovornost, Zamenjave
Število strani

127

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zamenjava identitete

Prevedeno po: The white castle ; Le château blanc; izv. stv. nasl.: Beyaz kale. , Spremni zapis / Katja Zakrajšek: str. 126-127.
Neverjetna zgodba iz 17. stoletja o odnosu dveh moških, enega z Vzhoda in drugega z Zahoda. Študent, mladenič iz Italije v ujetništvu pri hodži, svojem dvojniku, prične pronicati v skrivnostnost vzhodnjaškega sveta. Prav tako se hodža zelo zanima za pridobitve zahodnjaškega sveta. Moška gresta tako daleč s svojimi igrami, izmenjavami in poglabljanjem, da na koncu spremenita identiteti. Hodža odputuje v Italijo, medtem, ko “mladenič” ostane v Turčiji in zaživi hodžino življenje. Zgodba nam pripoveduje o dveh združljivih nasprotjih, o prepletanju in potrebi po medsebojnem upoštevanju…

“Brez naglice in brez besed sva izmenjala obleko. Dal sem mu prstan in medaljon, ki mi ga je vsa ta leta uspelo prikriti pred njim. V njem sem hranil miniaturo svoje prababice in pramen zaročenkinih las, ki se je že pobelil; mislim, da mu je bil všeč, takoj si ga je obesil okoli vratu. Potem je stopil iz šotora in odšel. Gledal sem za njim, ko je počasi izginjal v tihi megli. Začenjalo se je daniti. Izčrpan esm legel v njegovo posteljo in mirno zaspal.” (str. 111)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bela trdnjava.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi