Novo življenje

Žanrpostmodernistični roman
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Polona Glavan
Erna Pačnik Felek
Vid Sagadin Žigon
Ključne besede Knjige, Popotovanje, Študenti, Turčija
Število strani

245

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Kdo je bil ta angel, za katerega sem želel, da bi me poklical iz srca tišine?"

Glavni junak Nobelovega nagrajenca za literaturo leta 2006 je Osman, mladenič, katerega življenje usodno spremeni knjiga. Z njeno privlačnostjo se prvič sreča, ko jo uzre v rokah lepe Janan. Že uvodno branje ga odreže od njemu domačega sveta in ga pahne v popolno osamljenost. Spomini na vse, kar je poznal doslej, zbledijo v neresničnost. Ko se prividu pogubne svetlobe, ki izžareva iz knjižnih strani in ga vabi v nov svet, dan kasneje pridruži še neustavljiva sila ljubezni, se njegove korenine pretrgajo. V izogib neznosni osamljenosti – dvomom in strahovom pred prihodnostjo navkljub – zbere pogum in se odloči poiskati ostale izgubljene med stranmi iste knjige. Poda se na nočno potovanje po turških prostranstvih, na katerem se meje med resničnostjo in sanjami brišejo, ter odstira svet nejasnega, skrivnostnega in hipnotičnega.

Novo življenje ni lahko branje. Je večplasten postmodernistični roman in zahteva pozornega ter mestoma potrpežljivega bralca. Ki pa je za čas, preživet z mladim iskalcem svetlobe, nagrajen z bogato bralno izkušnjo.

Nekega dne sem prebral knjigo in življenje se mi je popolnoma spremenilo. Že na prvi strani sem bil tako presunjen nad močjo knjige, da sem mislil, da se bo moje telo odtrgalo od stola, na katerem sem sedel in bral knjigo, ki je ležala pred mano na mizi. Toda čeprav sem mislil, da se moje telo ločuje od mize, je vse moje bitje ostalo privezano nanjo tako odločno, da je knjiga silno vplivala ne le na mojo dušo, temveč na vse obraze in izraze moje biti. Ta vpliv je bil tako močan, da mi je svetloba, ki je žarela s strani, osvetljevala obraz; njeno žarenje mi je zaslepilo um, vendar ga je hkrati navdalo z bleščečo jasnino.

(str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Novo življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 142
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi