Čudaštvo v moji glavi

Žanrdružbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Erna Pačnik Felek
Ključne besede Družina, Gradbeništvo, istanbul, Izobrazba, Korupcija, Patriarhat, Tradicija, ulični prodajalci
Število strani

547

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

18-19 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»Najbolj na tem svetu sem ljubil Rayiho.« (Pamuk str. 547)

Prizorišče obsežnega romana turškega nobelovca je Istanbul v več kot štiridesetletnem obdobju med leti 1969 do 2012. Tudi to pot pisatelj večplastno zgodbo poliperspektivistično osvetljuje z zornih kotov mnogih oseb. V ospredju so člani razširjene družine revnih anatolskih priseljencev, ki so prišli v mesto, da bi ustvarili boljše življenje zase in svoje potomce. Med liki izstopa Mevlut, ki edini v rodbini ne izkoristi priložnosti za bogatenje, čeprav v mladosti tudi on verjame, da mu bo uspelo zavzeti pomembno mesto v svetu. V nasprotju s premetenimi sorodniki se zateka v svet sanjarjenja in se ob razočaranjih tolaži s prepričanjem, da je vse kar ga na tem svetu vznemirja, le plod čudaštva v njegovi glavi. Sčasoma ob lastnih poskusih razvozlati logiko življenja in v pogovorih z voditeljem verske lože začne razločevati namene srca in jezika. Usoda kot most med obema je njegovo poštenost, prijaznost in čutečo naravo nagradila z življenjem, ki ga izpolnjuje ljubezen do žene, hčerki in ulična prodaja boze – turške fermentirane pijače iz žit. Na neutrudnih pohodih skozi mesto, se njegove misli zlivajo z nočnimi vedutami istanbulskih sosesk in ga opominjajo, da je v tem svetu mogoče opaziti še enega, skrivnega. Njegovi sicer vse redkejši odjemalci ga ob vseprisotni modernizaciji sprejemajo s hvaležnostjo, saj z ohranjanjem tradicije oživljajo svoje spomine na preteklost, ko njihova življenja kljub trdemu delu za preživetje ni obvladovala naglica, nestrpnost in vsesplošna brezobzirnost. Poleg družinske zgodbe Pamuk s poglobljenim poznavanjem družbenih razmer prepričljivo opisuje spreminjajočo podobo in utrip svojega rojstnega mesta.

Glej tudi:

»Ko je proti mračnim ulicam klical: »Booo – zaaa,« je čutil, da ne nagovarja le oken, zagrnjenih z zavesami, neometanih in nepopleskanih sten, peklenskih psov, o katerih je slutil, da se skrivajo v temnih kotičkih, in družin, ki so živele za okni, temveč tudi svet v svoji glavi. Zdelo se je, da so barvite slike v njegovi glavi, medtem ko je klical: »Booo – zaaa.« kot oblački z besedilom, ki jih je videti v stripih, izplavale iz njegovih ust in odlebdele na utrujene ulice. Zato, ker so besede predstavljale stvari, vsaka posamezna stvar pa neko sliko. Slutil je , da so se zdaj ulice, po katerih je hodil ponoči, ko je prodajal bozo, in svet v njegovi glavi združili v eno. Ta pretresljivi podatek je Mevlut včasih imel za svoje lastno odkritje, včasih pa ga je videl kot poseben sij, posebno svetlobo, ki jo je Bog poklonil le njemu.« (str. 345 – 346)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čudaštvo v moji glavi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 98
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1