V deželi mož

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Prevod Uroš Kalčič
Ključne besede Družina, Otroci in odrasli, Politično preganjanje
Število strani

236

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Uporniki med Gadafijevo vladavino so končali v zaporu, obsojeni na smrtno kazen, brutalno so jih mučili ali se je za njimi izgubila vsaka sled.

Hisham Matar je eden najbolj znanih libijskih književnikov, ki se je rodil v New Yorku. Pisatelj je disident, kateri neprestano išče resnico o svojem očetu, ki je umrl v eni izmed Gadafijevih ječ. Knjiga V deželi mož je njegov prvenec in je bil nominiran za pomembne nagrade, tudi za bookerjevo. Ko je bila knjiga izdana, je bila v Libiji takoj prepovedana. Za njo je dobil več nagrad, med drugim leta 2007 Ondaatjejevo nagrado, ki je namenjena delom, ki kar najbolj predstavljajo duh kraja. In za roman V deželi mož lahko rečemo, da trditev vsekakor drži. Pripoveduje o devetletnemu Sulejmanu, ki odrašča v Libiji v času, ko je na oblasti Moamer el Gadafi. Deček si seveda ne zna razložiti večjih in manjših dogodkov, v katere je vpleten tako v družini kot zunaj nje in marsikaj naredi pošteno narobe. Izredno zanimivo branje, ki prikazuje vsakdanje življenje Libijcev v času Gadafijeve diktature.

“Bil je celo že z ladjo na Kreti, kjer ženske, kot je pravil, plavajo gole. Bil je edinec kakor jaz. To je bila prava redkost, kajti starši samo z enim potomcem so vedno tvegali, da bodo ljudje mislili, da bodisi ona ni več plodna ali pa, bog ne daj, tako mati kot oče nasprotujeta božji volji. Mamo so velikokrat spraševali, kako da nima več otrok. Ob tem vprašanju je vedno zardela. Tudi baba je zardel, kadar ga je kakšen prijatelj dregnil in ga šepetaje vprašal, zakaj si ne vzame druge žene. Mogoče naju je prav to, kljub starostni razliki – Karimu je bilo dvanajst, meni devet let – tako tesno povezalo.” (str. 27)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V deželi mož.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3