Zgodovina sveta v desetih poglavjih in pol

Žanrdružbeni roman, fantastični roman, kratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Valerija Cokan
Ključne besede Humor, Svetopisemska zgodovina
Število strani

395

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodovino sveta v desetih poglavjih in pol sestavlja deset zelo različnih zgodb, ki se bolj ali manj očitno navezujejo na dogodke iz svetopisemskih zgodb, najbolj očitno na zgodbo o potopu in Noetovi barki. Tako v prvi zgodbi lesni črvi pripovedujejo “zamolčano resnično zgodbo” o potopu, Noetu in njegovi družini, že v drugi pa spremljamo predavatelja na luksuznem križarjenju, ki ga nenadoma zavzamejo teroristi. Zgodbe so mojstrsko napisane v različnih pripovednih slogih – od ciničnega humorja lesnih črvov v prvi zgodbi do baročno nabuhlega z mnogimi svetopisemskimi primeri v tretji (ki govori o srednjeveški tožbi vaščanov proti lesnim črvom, ki so “na skrivaj in v temi opravljali svoje peklensko delo, tako objedli nogo stola, da je škof padel kot mogočni Dedal iz nebeštva svitlosti v mračno temo imbecilnosti” (str. 87)). Kar nekaj zgodb iz knjige je izpeljanih iz resničnih dogodkov oziroma zgodovinskih poročil o njih, z njimi pa nam je z mnogimi uglednimi literarnimi nagradami ovenčani angleški avtor Julian Barnes predstavil eno od možnih – precej provokativnih – različic zgodovine sveta.

“Nebesa so zadnje čase postala demokratična,” je rekla. Potem je še dodala: “Oziroma so, če jih takšna želite.” “Kaj mislite s tem, demokratična?” “Ljudem ne vsiljujemo več nebes. Prisluhnemo njihovim željam. če si jih želijo, jih lahko imajo, če ne, pač ne. In potem seveda dobijo takšna nebesa, kot si jih želijo.” “In kakšna si na splošno želijo? “No, želijo si nadaljevanja življenja, to ugotavljamo. Ampak … boljše, tega najbrž ni treba dodajati.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodovina sveta v desetih poglavjih in pol.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja