Hrumenje časa

Žanrbiografski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Vasja Bratina
Ključne besede Politično preganjanje, Skladatelji, Sovjetska umetnost
Število strani

229

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Torej, živel je dovolj dolgo, da se je pahnil v obup

Julian Barnes v kratki, zgoščeni literarizirani biografiji opisuje življenjsko pot genialnega ruskega skladatelja Dmitrija Šoštakoviča (1906-1975), ki je s svojimi simfonijami in godalnimi kvarteti že za časa življenja zaslovel po celem svetu. Avtor se v pripovedi osredotoča na takratno sovjetsko družbenopolitično stvarnost, kjer je Stalin s svojim terorjem uničeval in ustrahoval intelektualno elito, kateri je bil še posebej gorak. Šoštakovič se je samodržcu zameril z opero Lady Macbeth Mcenskega okraja, katera je po mnenju Stalina tako glasbeno kot vsebinsko rušila vrednote režima. Skladatelj je bil od takrat nenehno pod nadzorom, ustrahovan in poniževan, prisiljen v dejanja, ki jih po svoji volji in vesti nikdar ne bi storil.
Imeniten roman o umetniku, ki je skušal preživeti v odvratnosti totalitarizma, vendar plačal visoko ceno z grenkimi občutji samoprezira in želje po smrti.

In seveda, kruta logika je delovala tudi v nasprotni smeri. Če si rešil sebe, si morda rešil tudi tiste okrog sebe, svoje ljubljene. Ker pa bi za rešitev teh storil vse, si naredil vse, da bi rešil sebe. In ker ni bilo izbire, se prav tako ni bilo mogoče izogniti moralni pokvarjenosti. (str. 141)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hrumenje časa.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Dela avtorja