Lege življenja

Žanresej, spomini
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Miriam Drev
Ključne besede Balonarstvo, Fotografija, Igralska umetnost, Odkritja, Pisatelji, Popotništvo, Smrt, Zakonska zveza, Zgodovina, Življenje, Zrak
Število strani

128

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Človek med nebom in globino

Barnes v treh esejih preplete zgodbe posebnežev, “nezmernežev”, balonarskih entuziastov (francoskega fotografa Nadarja, angleškega polkovnika Freda Burnabyja in francoske igralke Sarah Bernhardt) s svojo izkušnjo izgube. Začne z noticami o prvih balonarskih podvigih v nebo in v ozadju plete misel, kje je pravzaprav človekovo mesto, kaj ga žene in kaj prizemljuje. Hkrati s takratnimi vizionarji se dviga v višave, pridobiva pregled, začuti njihovo vznesenost, ki si jo dovoli spustiti med svoje vrstice, razmišlja o možnosti preobrazbe človeštva na novih temeljih, a se svoji razčustvovanosti tudi sramežljivo posmehne. Kot pravi za njihove dosežke, “vsekakor pomenijo trenutek, ko je naš svet odrastel. Ali pa je to morda preveč melodramatično in preveč obetajoče. Morda naš svet ne napreduje s pomočjo dozorevanja, temveč s tem, da je v trajnem stanju doraščanja, vznesenih odkritij.” Po odkrivanju višav se dotakne teme ljubezni, zadnji esej pa posveti padcu v globino, odpre vrata bolečini, ki je ostala po smrti žene, literarne agentke Pat Kavanagh, in skuša iz življenja izluščiti tisto najmanj, kar nas še žene naprej ali vsaj ohranja. Če se je do te točke nekako skrival za krilom ekscentričnosti izbranih življenjskih avanturistov, se naposled razkrije tudi sam, v točki soočanja s smrtjo (in vsemi njenimi evfemizmi) ter žalovanjem, ki ga odkriva v vsej banalnosti in edinstvenosti. Dela večkrat nagrajenega angleškega pisatelja Juliana Barnesa so tudi bralcem v slovenščini dobro poznana. V Legah življenja ga spoznamo v najbolj občutljivi različici, ki pa ji ne primanjkuje nežnega humorja, izredne berljivosti in spretne literarne obdelave ranljivejših delov človeške izkušnje.

“Živimo na ravnem, na tleh in vendar − in prav zato − hrepenimo. Pripeti na tla lahko včasih sežemo enako daleč, kot sežejo bogovi. Nekateri se vzpnejo pod oblake prek umetnosti, drugi prek vere; večina pa prek ljubezni. Ampak kadar se dvignemo v višje sfere, se lahko zgodi, da strmoglavimo. Rahlih pristankov je malo. Morda nas premetava po tleh s silo, ki lomi noge, nas vleče proti neki zamejski železniški progi. V vsaki ljubezenski zgodbi tiči možnost zgodbe o bridkosti. Če ne spočetka, pa pozneje. Če ne za enega, pa za drugega. Včasih tudi za oba.” (str. 44−45)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lege življenja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 76
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja