Kam bi dala takle dan

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Ključne besede Humor, Vsakdanje življenje
Število strani

147

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Najboljši literarni prvenec na slovenskem knjižnem sejmu 2016

Kratke zgodbe Kam bi dala takle dan Metke Lampret so v letu 2016 prejele nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec. V zbirki je enaindvajset zgodb, v katerih se prepletata hudomušnost in trpkost različnih likov iz vsakdanjega življenja. Tu je prevarana žena, ki ponoči opazuje na kavču spečega moža. Priletni samec si poznavalsko išče ljubezenske zveze kar po pokopališču, čistilka železniške postaje hkrati preklinja in objokuje moža, ki jo je zapustil. Natakarica v baru poleg mehanične delavnice opazuje mencajočega tipa, ki skuša osvojiti lastnico mercedesa. Mlada mama rojeva prenošenega otroka, druga pa se zaman trudi zanositi. Dekle v belem krilu ima na gasilski veselici trojno smolo: usede se v kravjek, nesojeni ženin pa ji iz rok izpuli dobitno srečko in odide z rdečelično Cilko…

“Najboljše so vdove. Ne čisto sveže. Črnina od pet do glave, tu nikoli ne veš, kako bo izpadlo. Je čisto možno, da so res žalostne. Té tudi kar v pesek, v marmor ali kar pač je, v travo, ki pokriva grob, strmijo, ne levo ne desno, in si jih lahko dobro ogledam: postavo, pa noge, pa lase, no, to zadnje po navadi pri žalujočih ni ravno pohvalno. Jih malo briga frizura. Jaz gledam in čakam in vidim tiste, ki kar živahno marmor glancajo in plevel pulijo in jih je žalost že minila, če so kdaj zares jokale.”
(str. 16)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kam bi dala takle dan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2