Arthur in George

Žanrbiografski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2011
Založba
Prevod Alenka Razboršek
Ključne besede Detektivi, Po krivem obdolženi, Policijski primeri, Rasizem
Število strani

429

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kako lahko resnični dogodki spodbudijo domišljijo do vrhunskega ustvarjanja.

Geografi bi lahko z malce domišljije narisali vzporednico med Barnesovo zgodbo in reko Savo. Dva začetka: na izviru Save Dolinke je Arthur Conan Doyle, na izviru Save Bohinjke pa George Edalji. Na neki točki svojih življenj se bosta srečala in nastala bo reka Sava, ki jo bo Barnes prepletel v strani knjige o energičnem zdravniku in pisatelju ter o suhoparnem uradniškem pravniku. Tu se metafora konča, medtem ko Sava, kot »povprečna« reka z brzicami, jezi in slapovi mirno priteče do svojega poetičnega ustja pa Barnesova zgodba pridobi pridih detektivke, ljubezenskega in zgodovinskega romana, policijske drame, skorajda meta romana …
Glavna junaka preživita različni otroštvi, Arthurjevo sončno otroštvo in živahen družinski karakter sta tako žareča, da mrzlo, resno in stoično Georgevo otroštvo deluje skorajda kot kazen. Zaradi svoje drugačnosti George niti nima možnosti, da bi svoje okoliščine kakorkoli spreminjal. Ko se v fari pričnejo pojavljati grozilna in obscena pisma, in ko neznanci pokoljejo kar nekaj domačih živali, policija brez večjih dokazov in težav z vestjo obtoži Georgea, saj ni čisti Anglež. To pa je za čistunske Angleže popolnoma dovolj razloga, da ga zaprejo, saj Angleži ne počno takih stvari!
Ko se George vrne s prisilnega dela pa se vmeša žarek sonca v obliki Arthurja. Do ušes zaljubljeni zdravnik, ki se ubada tudi z vilami in palčki, se odloči, da bo uporabil svojo super moč, tisto super moč, ki jo ima Sherlock Holmes, v resničnem življenju in povrnil čast po krivem obtoženemu Georgeu.
Bralcu ni treba znanja o prstnih odtisih in indicih, da bi sprevidel nepravičnost tedanje policije. Tudi ne potrebuje diplome iz psihologije, da bi sprevidel, kako so tudi okoliščine privedle Conanovo domišljijo do iznajdbe Sherlocka Holmesa. Barnes oponaša slog edvardianskega pisanja časopisov, kar pa ne moti sodobnega bralca, da bi zgodbi sledil. Pretanjenost pisanja nam omogoči simpatično branje o nečem, kar ni ravno najlažja tema: krivičnost, rasizem, umori, … vse nekako zbledi ob ljubezni do Touie (Conanove žene), »polikanosti« tedanje družbe in umirjenem tempu zgodbe.

Opazil je, hvaležno, da je paznik z njim govoril prav v enakem tonu in s prav enako mero vljudnosti kot v minulih osmih tednih. To ga je presenetilo. Nekako je pričakoval, da bo popljuvan in se ga bo psovalo ob njegovi vrnitvi v ječo, nedolžen človek, ki je zdaj javno označen za krivega. Toda morda se je grozljiva sprememba zgodila samo v njegovi glavi. Paznikovo vedenje je ostalo enako iz preprostega in pogum jemajočega razloga: že od začetka so ga imeli za krivega in odločitev porote je zgolj potrdila njihovo domnevo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Arthur in George.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja