Zapisi iz močvirja: 2022-2010: naprej v preteklost

Žanrkolumne
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2023
Založba
Ključne besede Satira, Humor, Družba, Politika
Število strani

173

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

“Sedim v močvirju in razmišljam …” Legendarne glose, ki se na Valu 202 začenjajo s temi besedami že več kot dve desetletji, so končno dočakale tudi knjižno izdajo.
V njih se novinar, publicist, režiser in pisatelj Marko Radmilovič loteva najrazličnejših družbeno aktualnih tem. Na njemu lasten, duhovit način jih začini s satiro in družbeno politično kritiko. Za svoje delo je leta 2014 prejel ugledno nagrado Frana Milčinskega Ježka. V obrazložitvi je komisija med drugim zapisala, da je »neprizanesljiv do politike, sistema, sprenevedanj, očitnih neumnosti in ljudi, ki jim akutno primanjkuje samokritičnosti. Ni mu mar, kaj bo rekla koalicija in kaj opozicija. Ima svoje stališče, to pa pomeni, da ne more biti všeč vsem.«
Glose, zbrane v knjigi, je uredil in s spremnimi zapisi začinil Boštjan Narat. Za satirični uvod pa poskrbi že sam podnaslov, saj potujemo naprej v preteklost – z zapisi iz leta 2022 v leto 2010. Beremo jih lahko kot svojevrstno kroniko desetletja, ki je ponudilo obilo priložnosti za opazovanje družbenih in političnih neumnosti ter zasebnih in javnih spodrsljajev.
Zabavna proza, ki pa je v resnici še veliko več. Je branje, ki zahteva širino duha, razgledanost in smisel za ironijo.

Objava: ’Turistična agencija združenih ministrstev in Vlade Republike Slovenije organizira izlet v Glasgow. To škotsko mesto si bomo ogledali v začetku novembra, vrnili se bomo okoli 14. tega meseca. Ogledali si bomo nabrežja reke Clayde, oba nogometna stadiona, večer pa preživljali v sproščeni atmosferi tamkajšnjih pubov. V prostem času se boste lahko po lastni presoji udeležili podnebne konference, ki poteka v mestu.’
Malo nas je presenetila sestava delegacije, ki jo Slovenija pošilja na podnebno konferenco na Škotsko. Petdeset borcev za okolje je v njej. Novinarjem se je zapisalo, da na sever potujejo zastopat slovenske interese, ko pa bi v bistvu morali tam gori zastopati interese planeta. Ker če bodo vse tiste delegacije prišle zastopat vsaka interes svoje države, bomo zopet pridelali en drekec pekec. Dobesedno.
Str. 23

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zapisi iz močvirja: 2022-2010: naprej v preteklost.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja