Mercedes-Benz : iz pisem Hrabalu

Žanrdružbeni roman, humoristični roman
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Staša Pavlović
Ključne besede Humor, Vozniške sposobnosti, Vozniki, Češki pisatelji
Število strani

141

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Šola vožnje kot literarni hommage literatu

Mercedes-Benz je na prvem mestu roman o literatu. Seveda je tudi roman o avtomobilih, šoli vožnje, površinski zagledanosti, delu poljske zgodovine in mestu Gdansk, a Mercedes-Benz je vendarle treba brati predvsem kot posvetilo velikemu češkemu pisatelju Bohumilu Hrabalu. Bralec bi kaj lahko pomislil, da ga čaka vsaj nekoliko mučno branje, sploh če so mu poznana dejstva o zadnjem obdobju življenja in smrti Bohumila Hrabala, a temu v tem primeru vendarle ni tako. Paweł Huelle je v svojem “pisemskem” poklonu za kaj takega vse preveč hudomušen, pa čeprav je roman pisan zelo zgoščeno, brez odstavkov in v povedih, ki se neredko raztegnejo čez celo stran. Morda bi sama oblika lahko kakšnega od bralcev od branja odvrnila, vsem, ki pa vas ne bo, pa je bralni užitek, sem prepričan da, zagotovljen. Prvovrstno in unikatno!

Glej tudi:

“Na tem mestu sem, dragi gospod Bohumil, gospodični Ciwle moral razložiti, da je oče za časa okupacije v avtomehanični delavnici delal tudi po enajst ur na dan, kar ga je rešilo pred prisilnim odhodom v rajh, ta delavnica je namreč sodelovala z oskrbovalnimi podjetji in z vojsko. »,Stori,kakor hočeš,ʼje rekla mama, v resnici pa je zelo dobro vedela, da se oče ne bo odpovedal mercedesu, saj mu je ta pomenil več kot le navaden avto, celo več kot le navaden mercedes, ko pa je za uro vožnje postalo potrebnih devetintrideset ur v delavnici,« sva ravno prispela do krožišča na Hucisku, »je mami prekipelo in je rekla: ,Nikoli več ne sedem v to kripo!ʼ In res nikoli več ni sedla vanjo, oče pa je, ko nekega dne spet ni vžgal zaganjalnik, zaloputnil z vrati, ključe spravil v kredenco in se avta, ki je stal ob vrtni ograji, ni pritaknil nikoli več.«” (str. 122-123)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mercedes-Benz : iz pisem Hrabalu.

Kritike

(1)
Aljaž Koprivnikar
Pawel Huelle, eden izmed najbolj znanih in prevajanih poljskih pisateljev srednje generacije, se v svojem pisanju kratkega romana Mercedes – Benz spogleduje s češkim pripovednikom Bohumilom Hrabalom, kateremu tudi posveti fiktivno korespondeco, ki romanu nudi zgodbeni okvir. Roman iz pisem Hrabalu, ki ga lahko označimo za spominsko - fiktivno prozo, se dogaja kmalu po padcu komunističnega režima na Poljskem, ko pripovedovalec Paweł, ki v sebi nosi avtobiografske elemente samega avtorja, ob vožnji po ulicah Gdanska svoji učiteljici vožnje gostobesedno pripoveduje življenjske prigode svojih prednikov. V njih glavno dramaturško vlogo igrajo avtomobili, ki so družino popeljali skozi mnoge pustolovščine, ob teh pa avtor naslika potrtet treh generacij v toku poljske zgodovine, ki sega od zlate dobe poljske samostojnosti preko okupacije dveh režimov vse do vznika kapitalizma. Romana, ki je pravzaprav satirično, a hkrati ganljivo pismo Hrabalu, ne odlikuje velika zgodba, temveč droben, klepetav slog pripovedovanja, ki ustvarja vizualno bogastvo grenko – sladkih zgodb, ki temeljijo na resničnih izsekih iz avtorjevega življenja. V teh avtor spiše očarljivo pripoved o izgubljenem svetu, ki se je ne bi sramoval niti veliki Bohumil Hrabal.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja