Noro življenje

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMurska Sobota, 1989
Založba
Ključne besede Samopodoba, Ljubezen, Odnosi med spoloma, Usoda
Število strani

310

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Si ti Henrik? In Maja, si to ti?

Štiridesetletni Henrik, uveljavljen in uspešen umetniški fotograf, spozna šestnajstletno Majo. Sprva se srečujeta v pismih, katerim Maja dodaja svoje fotografije. Dopisovanje preraste v izkazovanje naklonjenosti in zaljubljenost. Srečanje je neizbežno. Neizbežno je tudi njuno skupno poletno potovanje. Dnevi, ki jih preživljata Henrik in Maja kot par, so menjavanje mirnega ozračja in viharjev. V prvih se skušata približati drug drugemu, vzpostaviti medsebojno trajno vez, iščeta se in se prilagajata. V viharjih se ranita, poškodujeta, a brez težkih trenutkov ni rastočega odnosa med dvema. Potujeta k trajni potešitvi, trajni sreči in duševnemu stanju trajnega zadoščenja. Jima bo uspelo najti oazo reda v puščavi kaosa, ali pa je njuno razmerje že vnaprej obsojeno na propad? Evald Flisar v romanu Noro življenje neusmiljeno izpostavlja oblikovanje, spreminjanje, razvijanje naše samopodobe. V kaj pravzaprav verjamemo in kdo mislimo, da smo? Smo res to ali smo lahko že čez hip nekaj povsem drugega? Kaj drugi mislijo o nas? In kako se sestavlja celota iz dveh oseb? Kako se oblikuje naš notranji red, vest, morala? Vse to iskanje avtor opremi z geografskim, erotičnim in filozofskim potovanjem. In to počne odlično. Ko smo oblečeni, imamo predvsem obraze, goli imamo predvsem telesa, pravi avtor. V Norem življenju lahko vsak najde del sebe. V njem je ljubezen, so spomini, sanje, smrt, je valovanje iluzij, pričakovanj in velika usoda, ki nam, kljub še tako velikim naporom po spremembah, prinaša točno to, kar v nekem trenutku, v neki etapi življenja, potrebujemo.

Glej tudi:

Ko sta se odpeljala naprej, ne da bi vedela kam, je bil Henrik za volanom tako igriv in lahkoten, kot ga Maja še ni videla. Ni več zahteval zvestobe, zato mu je hotela ostati zvesta. Ni pričakoval, da upošteva njegove napotke, zato se mu je želela predati. Ni več terjal zaupanja, zato mu je zaupala, hkrati pa njuni usodi.
Zato ni segla po volanu, ko se je odločil, da bo prehitel tovornjak, čeprav je videla, da prihaja izza vogala hiše pred njima traktor; v tistem hipu je bila absolutno prepričana, da Henrik ve, kaj dela in da je predvidel svoj manever do zadnjega milimetra.
Tik preden je treščilo, se je čas raztegnil, pet sekund je doživljala kot pet minut. Začudila se je odsotnosti posebnih občutkov. Ko je sprejela, da se nemogoče dogaja in bo vsak hip zahreščalo, je samo čakala, da doživi sunek, zasliši pok in vidi, kam jo bo vrglo. Ali bo hudo zabolelo? Ali bo življenja konec?
(str. 158, 159)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Noro življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi