Diana ali Samotna boginja lova

Žanravtobiografski roman, ljubezenski roman
Narodnostmehiška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Anabelle Križnar
Ključne besede Ljubezen, Pisatelji
Število strani

235

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dvojnost podobe človeškega bitja

Diana ali samotna boginja lova je avtobiografski roman mehiškega velikana Carla Fuentesa. V njem razkrije ljubezen do Diane, v resničnem življenju ameriške igralke Jean Seberg. Njuna ljubezen je privrela na dan na silvestrovo 1969, ko sta se na zabavi srečala avtor, takrat štiridesetletni že preko meja uveljavljeni pisatelj ter komaj sedemnajstletna igralka Jean Seberg, zvezda filma o devici Orleanski. Oba se predata ljubezni … Odlično napisan roman, poln poetičnega jezika, bogatih besed in podrobnega opisa dejanj. Za svoje literarno ustvarjanje je Carlos Fuentes prejel številna domača in mednarodna priznanja in nagrade.

Glej tudi:

“Začela me je zasledovati misel na Diano kot na umetniško delo, ki ga je treba uničiti, da si ga lahko prisvojiš. Tako v seksu kot v umetnosti je prekinjeni užitek strup in zagotavlja neko dvojnost, plodno tekočino strasti in umetnosti. Se lahko osvobodim zanosa, če uničim predmet, ki ga izziva, Diano? Bi jo moral, z drugimi besedami, prehiteti? Bi moral že takoj zagotoviti možno nadaljevanje užitka v edinem možnem ozračju, v dvojnosti, v “lahko bi bilo, pa ni bilo”, ničesar nismo rešili, vse je ostalo v čudovitem kraljestvu možnosti, kjer se alternative neke zgodbe ali neke strasti množijo in se odpirajo v pahljačo, ki omejujejo, a vseeno bogatijo našo svobodo?” (str. 183)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Diana ali Samotna boginja lova.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1