Med smrtjo in življenjem : ljubezen, izguba in kaj šteje na koncu

Žanrpriročnik, spomini, življenjepis / biografija, dnevnik, poljudnoznanstvena knjiga
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Partnerski odnosi, Psihiatrija, Ljubezen, Smrt, Žalovanje, Samomori, Izguba, Povezanost, Terapevti, Tesnoba
Število strani

283

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"DOBRA SMRT"

Prevod dela: A matter of death and life.
Pretresljivo avtobiografijo sta kot dnevniške zapiske skupaj napisala priznani ameriški psihiater – terapevt in njegova na smrt bolna žena, znanstvenica – raziskovalka. Življenje jima je bilo sicer naklonjeno do trenutka, ko sta morala vse svoje znanje in izkušnje uporabiti tudi zase. Te najtežje zadnje naloge, kako sprejeti neizbežno, umreti dostojanstveno, ostati sam brez ljubljene osebe, preživeti izgubo, najti smisel naprej, sta se lotila vsak s svojega zornega kota. Nastala je enkratna knjiga razmišljanj in odgovorov na življenjska vprašanja, s katerimi se slej ko prej vsi nekoč srečamo. Globoke misli, primeri iz zdravnikove prakse, analiziranje lastne žalosti, predanost usodi, sprejemanje smrtnosti, organizacija zadnjega dejanja in še mnogo drugega, je nastalo s plemenitim namenom olajšati neizogibno spremljajoče trpljenje ob trganju vezi, omejenih s kratko skupno življenjsko potjo.

Prepričan sem, da se bližam koncu življenja, a kakor je to čudno, me tega ni nič kaj strah – prav čuden je ta moj napad spokojnosti. Kadar zdaj pomislim na smrt, me potolaži misel, da se ti bom pridružil. Mogoče se ne bi smel spraševati o misli, ki mi nudi toliko blažila, a svoji skepsi pač ne morem ubežati. Ker kaj zaboga sploh pomeni to “pridruževanje”?
Se spomniš, ko sva se menila in sem rekel, da želim biti pokopan v isti krsti s tabo? Takrat si mi rekla, da v vseh teh letih, ko si pisala knjigo o ameriških pokopališčih, še nisi slišala za zakonsko krsto. Meni pa ni bilo mar: povedal sem ti, kako zelo me tolaži misel na to, da bi ležala v isti krsti skupaj, tako da bi moje truplo odložili k tvojim kostem, mojo lobanjo pa poleg tvoje. Že, že, razum mi seveda pravi, da ne bova skupaj tam – kar ostane, ne zaznava več, saj je le trohneče meso na kosteh, ki nima nobene duše. Vendar pa mi tolažbo nudi sama misel, ne pa resničnost. Čeprav sem goreč materialist, takoj zavržem svoj razum in se grejem s povsem fantastično zamislijo, da bova, če bova v isti krsti, skupaj za večne čase.
Seveda to ne drži. Seveda se ti ne bom nikoli pridružil. Ne bo naju več, ne tebe, ne mene. Vse drugo je prazna marnja!
(str. 281)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Med smrtjo in življenjem : ljubezen, izguba in kaj šteje na koncu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1