Tam me boš našel

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Ključne besede Duhovnost, Iskanje identitete, Ljubezen, Samopodoba, Smisel življenja, Smrt
Število strani

300

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko je tam v tebi samem

Dr. Plečniku se tla pod nogami spodmaknejo, ko v njegovo ordinacijo vstopi Natalja. Je prvobitna, iskrena, željna pozornosti in ljubezni. Dr. Plečnik želi biti prav takšen. V prvobitnosti in iskrenosti leži tudi vsa domišljija o sreči drugega. Povsem zraven, čisto blizu, je tudi žena in z njo realnost hladnosti dolgega, navajenega razmerja, nastalega iz spleta okoliščin, kjer nikoli ni bilo goreče zaljubljenosti. In tudi ljubezni ne. V romanu odpotujemo z dr. Plečnikom na vzhod sveta, v Afganistan. Tam išče Nataljo, ki je po smisel življenja odšla v samostan pri šestih jezerih. Na potovanju k samostanu Plečnika spremlja Kušal Kan, mlad fant, od katerega se uči modrosti, kot se Flisarjev Egon v Čarovnikovem vajencu uči od starega Joganande. Evald Flisar se z vsakim romanom vzpne visoko nad povprečje literarnega ustvarjanja. Znanemu po celem svetu ne samo zaradi romanov, ampak tudi zaradi dram, ki jih uprizarjajo svetovna gledališča, bi mu moralo nujno pripadati več slovenskih bralcev. Kje bo torej dr. Plečnik našel Nataljo, svojo ljubezen in kje smisel življenja? Zagotovo v osvoboditvi, ki leži v notranjem, ne zunanjem svetu, v samem sebi, kjer se nahajajo vsi naši templji, samostani, v globini, kamor potegnejo pogledi, ko se odvrnejo od tukajšnje zaslepljenosti z materialnim svetom, od preobremenjenosti s samim seboj in posedovanja prilaščene ljubezni.

Glej tudi:

Kušal Kan, ki je sedel zraven voznika, je zagovedno molčal in se obdajal z ozračjem pomembnosti, ki je dr. Plečniku začelo presedati. Če bi se vozil tod pred tridesetimi leti, bi doživetju nadel krila romantične domišljije, postal bi junak pustolovščine, zalival bi ga zanos, ki mladeničem vceplja voljo in moč za spopade s stoglavimi zmaji. Na tihem ga je bolelo, ker takšnih občutkov ni bil več zmožen, ostareli dvomljivec, v katerega ga je sploščil čas. Vedel je, da ga sprememba ni zadela čez noč. Najprej so drug za drugim zbledeli družbeno privzgojeni ideali. Potem si je po vojaško regimentiral želje. Potem je s težkim srcem, a obenem z olajšanjem obrezal drevo svojih ciljev. In potem je napočil trenutek, ko je menil, da so mu vsa razmerja jasna in da so vse možnosti preizkušene; gladina čustvenega vodovja se je umirila, samo strah pred smrtjo je včasih še prinesel silovito neurje. In hrepenenje po njej. Po Natalji. Morda ne toliko po njej kot po priložnosti, da bi se ji opravičil. Da bi mu odpustila. In bi njuna ljubezen lahko zaživela na novo.
(str. 191)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tam me boš našel.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi