Noga, na katero se opreš

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Miriam Drev
Ključne besede Pacienti, Noga, Medicinska rehabilitacija, Spomini, Doživljanje bolezni, Poškodbe, Rehabilitacija
Število strani

261

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ko zdravnik okusi, kaj pomeni biti bolnik.

Noga, na katero se opreš je avtobiografska pripoved angleškega nevrologa Oliverja Sacksa. Na planinskem izletu po norveških hribih se je ustrašil bika. Pred njim je kakor norec drvel v dolino in se v nekem trenutku znašel ob vznožju nizke, ostre skale, z levo nogo groteskno spodvito pod sabo, v koleno pa se mu je zarezala nevzdržna bolečina. Bil je resno poškodovan, bližala se je noč in z njo nizke temperature. Več kot sedem ur je trajala njegova agonija “sestopa” po rokah. Poškodovano nogo si je imobiliziral z dežnikom in na trakove raztrganim anorakom. Na gori sta ga našla lovec in njegov sin. Sledila sta zahtevna operacija in večmesečno okrevanje. Poškodovano nogo ni smatral kot del svojega telesa. Bila mu je tuja. Okrevanje je bilo zanj ne le zahtevna telesna, ampak tudi duševna preizkušnja.

Glej tudi:

“Prvi korak! Medtem ko sem se prej trudil, da bi stal in se imel bolj pod nadzorom, sem razmišljal samo o tem, da bi vzdržal, preživel ali ostal pokonci, nikakor pa še ne o gibanju. Zdaj, sem pomislil, se lahko poskusim premakniti. Poleg tega sta me priganjali, mogoče celo lahno suvali in potiskali tudi terapevtki, ki sta se z gotovostjo zavedali enega: da je treba nadaljevati, da je treba vztrajati, narediti prvi korak. Vedela sta – z vednostjo, ki je neprecenljiva, vendar nam včasih uide iz razuma -, da ne obstaja noben, prav nikakršen nadomestek za delovanje, in da “je v začetku vsebovano delovanje sàmo”, do njega pa ne vodi nobena pot, noben način, razen da kratko malo preideš nanj.
Moj prvi korak! Lažje rečeno kot storjeno.”
(str. 150)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Noga, na katero se opreš.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4