Smer – osvobojena dežela

Žanresej, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Ključne besede Duhovni poklici, Spomini, Spomini sodobnikov, Duhovnost, Moralna teologija
Število strani

318

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

O našem času z očmi duhovnika.

V prvem delu te knjige avtor obuja spomine na otroštvo v rodni Prlekiji, ki jo zaradi njenih naravnih lepot imenuje “dežela Božjega poljuba”. Piše o starših, šolanju, prostem času, praznikih, knjigah in branju, počitniškem delu, služenju vojaščine, odločanju za poklic, študiju teologije doma in v Rimu. Osebne spomine dopolnjuje s kritičnim razmišljanjem o tedanjem zgodovinskem času. V drugem in tretjem del knjige prevladujejo eseji, kritike in teološka razmišljanja.

Magična moč ženske rodovitnosti in falična moč moškosti nimata razloga za prilaščanje stvariteljske moči. S tem pa tudi ni več razloga ne za materinsko lastništvo nad otroci ne za očetovo gospodovanje nad njimi. In prav to preizkušnjo mora prestati tudi Abraham, ko Bog terja od njega, da žrtvuje Izaka, svojega edinorojenca in ljubljenca. (str. 238)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Smer – osvobojena dežela.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1