Lučka v snegu

Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Prevod Tina Škoberne
Miha Žličar
Ključne besede Medosebni odnosi, Najdenčki, Očetje in hčere, Spomini
Število strani

263

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdo je pustil novorojenčka v spalni vreči?

Zgodba je napisana skozi oči glavne junakinje Nicky, ki podoživlja prelomni dogodek v mestecu Shephard pred devetnajstimi leti. Takrat 12-letna Nicky Dillon in njen oče med sprehodom po zasneženem gozdu zaslišita jok. Sledita mu in odkrijeta zapuščeno novorojenčico, še vedno prekrito s porodno tekočino in zavito zgolj v spalno vrečo. Rešita jo iz snega in odpeljeta v bolnišnico. Po temeljitem izpraševanju Dillonovih o morebitnih podatkih, ki bi identificali storilca, se policija končno loti iskanja. Po objavi članka v časopisih se razširi vest o njunem junaškem dejanju. Ravno ko začne močneje snežiti, na njuna vrata potrka mlada ženska, da bi se zahvalila, ker sta rešila življenje njenemu otroku. Zaradi snežnega meteža so prisiljeni bivati skupaj pod eno streho nekaj dni. Mlada ženska Charlotte medtem Nicky zaupa podatke zgolj po delčkih. V noči pred odhodom pa končno Charlotte razkrije Nickyinem očetu celotni dogodek in storilca, ki je tistega dne brez njene vednosti pustil dojenčka v krutem mrazu. Poleg te zgodbe, Nicky razlaga še preteklost in obuja trenutke, povezane z njeno materjo in mlajšo enoletno sestrico, ki sta življenje izgubili v prometni nesreči. Poskuša tudi razumeti očetovo odločitev, da si je za beg pred bolečimi spomini izbral najbolj odročen kraj in njegovo soočanje z žalostjo dve leti po nesreči. Gre za pripoved o ljubezni, žalosti, obujanje spominov ter pomembnih odločitvah, ki vplivajo na medosebne odnose med očetom in hčerjo. Bralca prevzame s prepletanjem usod treh neznancev in ga popelje v čisto drugačno perspektivo razkrivanja čustev, ki so sicer globoko zakopani. Delo, ki sodi v zbirko Oddih, je s trodelno zgodbo razdeljeno na več poglavij. Ljubezenski roman je izšel v več kot 20 državah in predstavlja enega od dveh prevedenih avtoričinih knjig v slovenščino. Opisano knjigo je napisala ameriška pisateljica Anita Shreve, ki je v Sloveniji najbolj poznana po mednarodni uspešnici Pilotova žena.

“V snegu leži spalna vreča, en konec je odgrnjen. »Počakaj tu« mi naroči. Opazujem, kako s težavo teče, kot včasih v sanjah, ko se noge premikajo prepočasi. Skloni se, da bi obdržal ravnotežje in vseskozi sveti na vrečo. Ko pride do nje, jo sunkovito odpre. Iz prsi se mu izvije glas, kot ga še nisem slišala. V snegu pade na kolena. »Oči!« zavpijem, medtem, ko že tečem proti njemu. Krilim z rokami, počutim se kot bi mi na prsi pritiskala nevidna sila. Kapo mi odnese z glave, a še kar vztrajam. Ko pridem do njega, težko diham. Ne pošlje me stran. Pogledam v spalno vrečo. Vame zre majhen obraz, pod nagubanimi vekami ima široko odprte oči. Štrleči lasje so sprijeti zarad porodne tekočine. Dojenček je ovit v okrvavljeno brisačo, njegove ustnice so modrikaste.” (str.9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lučka v snegu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 15

Dela avtorja