To nebo

Žanrdružbeni roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2000
Založba
Prevod Marjeta Drobnič
Ključne besede Spomini, Zaporniki
Število strani

133

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bivša pripadnica zloglasne baskovske teroristične organizacije ETA se po štirih letih zapora vrača domov. Prvo noč na prostosti preživi na ulicah Barcelone. Tava od bara do bara, na koncu pristane na umazanih rjuhah z neznancem v zanikrni hotelski sobici. Naslednji dan sede na avtobus proti rodnemu Bilbau. Na avtobusu in obcestnih postajališčih se odvije celotna zgodba romana. Sedemintridesetletna Irene kadi cigareto za cigareto, se spominja dni v zaporniški celici številka sedem in prijateljstva s sojetnicama Margarito in Antonio. Iz kovčka jemlje knjige, ki so ji pomagale prestajati zaporno kazen. Sanje jo ponesejo na sestanke predstavnikov teroristične organizacije. Na avtobusu sta tudi “sledna psa”, policista, ki poskrbita, da Irenina pot domov ni prijetna. Ampak kot pravi njena sopotnica: sleherna težava ima svojo rešitev.

Glej tudi:

Svetlost, ki je vladala v notranjščini avtobusa, je ostrila dimni steber, ki se je dvigal iz njene cigarete, in pokratkočasila se je s tem, da je opazovala njegovo svaljkanje, da je s pogledom sledila kodrom in vibam, ki jih je ustvarjala lahka snov, preden se je razblinila pod stropom avtobusa. Za hip je pomislila na svoje življenje in stvari, ki jih je želela pozabiti; pomislila je, da bi se morala potruditi in spremeniti del svojega življenja v dim, v dim, ki bi potlej, tako kot cigaretni, risal vibe in kodre ter se naposled porazgubil v zraku. Bi bila takšna alkimija mogoča? Bi se življenje lahko spremenilo v dim? Tudi najslabše v življenju?
(str. 61)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige To nebo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja