Rože in trnje : moje življenje

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2005
Založba
Ključne besede Spomini, Kulturna zgodovina
Število strani

263

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Glasba je doma v družini Tozon.

Glasbenica, organistka, učiteljica glasbe in pesnica Mirjam Tozon (1913-2001) je v poznih letih zapisala nekaj spominskih zapiskov, ki razkrivajo ne samo njeno življenje in življenje njene družine, pač pa odkrivajo tudi del slovenske polpretekle zgodovine, tako kulturne zgodovine kot tudi družabno življenje predvsem v Ljubljani. Zato v zapisih srečamo celo vrsto slovenskih umetnikov in drugih znamenitih ljudi, ki so v obdobju med obema vojnama, med drugo svetovno vojno in seveda tudi po njej bili poznani širši javnosti.
V zapisih je iskrena in neposredna in iz njenega pisanja se čuti utrip ljubljanskega meščanskega življenja, hkrati pa nenehna skrb za družino in čim boljšo vzgojo svojih šestih sinov, izrednih pevskih talentov in nadarjenih glasbenikov. V knjigi sledimo tudi njeni bogati koncertni glasbeni poti, med drugim je na klavirju spremljala slavno operno pevko Vilmo Bukovec.

»Čez teden dni sem morala k šivilji po plesno obleko. Srečal me je Mirko in me spremljal do sedanje Trubarjeve ulice. “Kdaj bom dobil odgovor?” me je ob slovesu vprašal. »Morda ga dobite še danes. ” ” Pa bo tak, kot si ga želim?” je spraševal naprej. ” Mogoče,” sem tiho rekla. Prešerno je zavihtel svoj klobuk (še danes imam to sliko živo pred očmi? In rekel: “Kakšne barve bo obleka? ” “Roza bo.” Ni čakal večera. Že popoldne je prišel k nam s prekrasnim šopkom roza nageljnov. ” (str. 127)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rože in trnje : moje življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi