Z Borgesom

Žanrbiografski roman, esej, spomini
Narodnostargentinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Branje, Književniki, Knjižnice, Odnosi, Pisatelji, Prijateljstvo, Slepota, Spomini
Število strani

65

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Pisatelj, velikan svetovne književnosti Jorge Luis Borges je leta 1964 v knjigarni Pygmalion v Buenos Airesu vprašal šestnajstletnega Alberta Manguela, ki je v knjigarni delal po šoli ali bi hotel ob večerih prihajati k njemu domov in mu brati. Alberto je sprejel ponudbo in odtlej vsak teden tri ali štiri večere preživel v Borgesovem majhnem stanovanju vse do leta 1968. Borges je bil namreč slep. Zanj je bistvo resničnega tičalo v knjigah; v branju knjig, v pisanju knjig, v pogovoru o knjigah. Manguelovi pogovori z Borgesom pa so povsem ustrezali tudi njegovi predstavi o tem, kakšni bi morali biti vsi pogovori: o knjigah, njihovem notranjem ustroju ter o odkrivanju pisateljev. Gost letošnje Fabule je spisal osebno, nostalgično delo in tako z nami delil spomine na leta, ki so bila zanj izjemna bralska izkušnja. Delo, ki prevzame tudi zaradi spoznanja, da kljub telesnim omejitvam obstaja način, kako še naprej hraniti dušo.

“Saj veš,” je govoril, “rad se pretvarjam, da nisem slep in da po knjigah hlepim kot človek, ki vidi. Prav lakomen sem na nove enciklopedije. Zamišljam si, da lahko sledim tokovom rek na njihovih zemljevidih, med njihovimi gesli pa lahko odkrijem marsikaj čudovitega.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Z Borgesom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi