V pogonu : neko življenje

Žanrdnevnik, spomini, življenjepis / biografija
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Ključne besede Raziskovanje, Ustvarjalno delo, Zdravniki, Nevrologija, Duševne motnje, Ustvarjalni navdih, Ustvarjalnost, Odkrivanje, Pisatelji, Odkritja, Empatija, Bolezni, Zdravniki in bolniki, Znanstvena odkritja, Ustvarjalna svoboda, Spomini, Znanstveniki, Ljubezen, Možgani
Število strani

366

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Od mišičnjaka do najboljšega nevrologa na svetu!

Avtobiografija Oliverja Sacksa, v odličnem prevodu Brede Biščak, je zgodba o izjemnem človeku, zdravniku in pisatelju, umetniku, ki je ljubil življenje, se strastno zanimal za naravoslovne vede, književnost in glasbo, raziskoval najbolj nenavadne možganske bolezni, plaval in dvigoval uteži, potoval in nenehno pisal. Predvsem pa je bil človek velikega srca, ki je svoje paciente spoštoval in v njih spodbujal tisto ustvarjalnost, ki jim je bila dana po naravi in je bogatila in plemenitila njihovo življenje. Zaradi svojih pristopov je bil seveda trn v peti mnogim kolegom, ki so ga skušali na vse načine ovirati, a mu to ni nikoli vzelo poguma. Zelo dragoceni so tudi odlomki, v katerih opisuje, kaj mu pomeni pisanje, sam proces pisanja in kaj vse se mu mota po glavi, ko piše. Spoznamo tudi, kako neizmerno je bil hvaležen za vse ljudi, vse dogodke in kraje, ki mu jih je prineslo življenje.

A imel sem še prav poseben razlog, da sem si želel biti blizu staršev: mati je bila rojena pripovedovalka zgodb. Zgodbe z zdravstveno vsebino je rada pripovedovala svojim kolegom, študentom, pacientom, prijateljem. Nam – mojim trem bratom in meni – je pripovedovala zgodbice o naših otroških boleznih, včasih temačne in strašljive, a iz njih so bile vedno razvidne bolnikove odlike, posebnost in pogum. Tudi oče je bil odličen pripovedovalec zgodb s področja svojega dela in njuna sposobnost čudenja muhavosti življenja in njune umske sposobnosti, ki so združevale tako smisel za klinično delo kot pripovedništvo, so se opazno prenesle tudi na vse nas. Zdi se, da sem potrebo po pisanju – namen katerega ni ustvariti leposlovje ali pesmi, marveč zabeležiti in opisati dogodke – podedoval neposredno od njiju. (str. 181)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V pogonu : neko življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3