Cena življenja

Žanravtobiografski roman, družbenokritični roman, kratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Ana Ogrinović
Ključne besede Smrt, Pisanje, Ločitev, Neenakopravnost, Položaj žensk
Število strani

143

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Neenakopravnost žensk in življenjske (pre)izkušnje


Neenakopravnost žensk in življenjske (pre)izkušnje
V drugem delu trilogije Vsega tega nočem vedeti z naslovom Cena življenja priznana britanska pisateljica, dramatičarka in pesnica Deborah Levy piše o ženski neenakopravnosti in zatiranosti v 21. stoletju oziroma o tako imenovanem neopatriarhizmu. Nagrajena knjiga je sestavljena iz štirinajstih avtobiografskih kratkih zgodb, kjer poleg glavne teme avtorica opisuje svoje življenjske (pre)izkušnje. Govori o razpadlem zakonu in selitvi, o hčerah, o svoji pokojni mami in prijateljih. Pa tudi o najeti lopi, v kateri lahko najde mir in nemoteno dela to, kar najbolj zna – piše.

“Spokojnost naj bi bila ena glavnih lastnosti starokopitne družbene persone ženskosti… Kakšna je cena tega, da stopiš iz dodeljene vloge in ustaviš zgodbo? Še vedno obstajajo različice ženskosti, na primer ženskost v poslovnem svetu, kjer za ženske, zaposlene v podjetjih z moškimi na vodilnih položajih, velja kodeks oblačenja, primeren tako za sejno kot za hotelsko sobo.”

“Stare zgodbe pravijo, da je oče tisti, ki mu pripada vloga junaka in sanjača. Poslovi se od plehkih potreb žene in otrok in zajadra v svet, svojim sanjam naproti. Od njega se pričakuje, da se bo odzval notranjemu klicu. Ko se vrne v dom, ki ga je mati ustvarila za nas, je bodisi sprejet nazaj v krdelo ali pa se odtuji in nazadnje bolj potrebuje on nas kot mi njega. Včasih nam pripoveduje, kaj vse je doživel v širnem svetu. Mi pa z njim delimo okleščeno verzijo našega vsakdanjega življenja. Mati nam v življenju venomer stoji ob strani, zato jo lahko krivimo za vse, saj je vedno na dosegu roke.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Cena življenja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja