Kruh, prah

Žanrdružbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski), psihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2018
Založba
Ključne besede Vojna, Spomini, Družina, Begunci, Odnosi, Psihologija
Število strani

230

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Potovanje skoz pokrajine človekove nemoči"

Marko Sosič je brez vsakega dvoma sodoben slovenski klasik, ki si je ta status priboril že z romanesknim prvencem Balerina, balerina, ter ga z njegovima naslednikoma (Ki od daleč prihajaš v mojo bližino in Kratki romano o snegu in ljubezni) samo še utrdil. Tudi Sosičev zadnji roman Kruh, prah je med domačimi literarnimi sladokusci požel precej odobravanja, kar ne preseneča, saj gre za pravo malo literarno mojstrovino, ki od bralca sicer zahteva precej bralne koncentracije, a daje tudi obilo bralnega užitka. Tematsko gledano je roman Kruh, prah roman o vojni in nje posledicah, je roman o medosebnih (družinskih) odnosih, roman o zavrnitvi, roman o času in njegovem minevanju, roman o potovanju ter roman o spominjanju. Sosičev roman Kruh, prah je, kot je v odlični spremni besedi zapisala Ignacija J. Fridl, (lirično) potovanje skoz pokrajine človekove nemoči. Je potovanje, ki se bo dotaknilo vsakega (empatičnega) bralca in je potovanje, ki ga je komisija za letošnjega kresnika (neupravičeno) spregledala. A nič zato, sam sem prepričan, da bo tudi Kruh, prah delil usodo svojih predhodnikov. Prepričan sem namreč, da bo tudi on postal (če to slučajno še ni) slovenska klasika.

“Julijan ni hotel imeti opravka z njimi, ga zato Zorica ni več ljubila? Bal se je, da bi ga ljudje na vasi ne gledali kot nekoga, ki še ni razumel, da je z Balkanom konec, kako so končno na Zahodu in v demokraciji in da potomci tistih, ki so po prvi vojni zaradi fašizma odšli kakor Kristjan, ki je pristal v rudniku in ki sta se mu rodila Franc in Rozalija, naj pač ostanejo, kjer so!? Kaj bi se plazili tu okrog Bosanci, si je mislil, moral bi jih skrivati, da jih nihče ne vidi, kam pa naj jih skrijem? si je dejal. V klet? Naj jih tam hranim, da jih medtem naučim našega jezika, in jih šele potem izpustim med ostale ljudi?
Morda ga Zorica tudi zato ni več ljubila in je zbolela.” (str. 47)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kruh, prah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu