Pisma tebi

Žanrpismo, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Družbene spremembe, Družbeni problemi, Mladostniki, Odraščanje, Pisma, Spomini
Število strani

148

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Pisma mlade aktivistke

Sociologinja in antropologinja Nika Kovač (1993) je vodja Inštituta 8. marec, ki se posveča družbeno angažiranemu delu in odpravljanju socialnih krivic, bila je tudi pobudnica kampanje #jaztudi v Sloveniji. Je avtorica knjige za otroke Pogumne punce in strokovnega besedila za odrasle Moja odločitev: pričevanja, pravica in predsodki o splavu. Knjiga Pisma tebi je primarno namenjena mladim, avtorica pa sama poudari, naj jo mladi dajo v branje tudi starejšim. Osebne izkušnje prepleta z družbenimi problemi in neposredno nagovarja bralca, naj razmišlja o sebi, drugih in družbi. Rdeča nit pisem je beseda NE in zakaj jo je tako pomembno izreči, ves čas pa poudarja tudi svojo ljubezen do branja. Obravnava veliko tematik, ki so mladim blizu, od prijateljstva in ljubezni do opravljanja, strahu pred napakami, družbenih pritiskov in tekmovalnosti. Polaga jim na srce, da ne smejo živeti v strahu pred tistimi, ki imajo oblast, moč in vpliv, temveč morajo zastavljati vprašanja in misliti s svojo glavo. Hkrati pa poudarja pomembnost povezovanja in skupnosti. Knjiga Pisma tebi mladim na zanimiv in nevsiljiv način približa družbene tematike, o katerih drugače mogoče ne bi razmišljali. Obenem pa se dotakne tudi vsakega bralca posebej, ga nagovori in ponudi upanje, da je svet lahko boljši, če se bomo zanj potrudili vsi.

Glej tudi:

V pismih ti bom pripovedovala o svojih izkušnjah, od vrtčevskih do današnjih. Osebna so, bolj, kot sem si predstavljala, preden sem se lotila pisanja. Me je zaradi tega strah? Seveda. In zakaj potem še vedno pišem? Ker verjamem, da ti bodo moje izkušnje in spoznanja pomagala. Povedala ti bodo, da nisi sam/a. Odpirala bodo drugačen svet. Nekatera ti bodo šla na živce, druga te bodo nasmejala. (str. 5-6)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pisma tebi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja