Škampi v glavi

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2010
Založba
Ključne besede Družina, Prijateljstvo, Mladostniki, Odraščanje, Medosebni odnosi, Skrivnost, Problemi, Dekleta, Posvojitev, Hčere
Število strani

156

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ker nekega dne bo treba z resnico na dan.

Glavno osebo romana, petnajstletno Laro Vajs, spoznamo v kratkem prepiru z mamo. Kmalu je jasno, da ne gre za običajno najstniško preizkušanje meja. Pri Vajsovih se dogaja veliko več: tišina. Tišina, ki skriva tisto, česar Lara ne ve. Lara ve, da jo v šoli čakajo njeni sošolci in prijatelji: Damir, Tisa, Gaja in Pigs; Lara ve, da jo šola sicer zelo zanima, vendar želi postati odlična žonglerka in klovnesa. Prav kmalu mora Lara namesto s krožniki in žogicami žonglirati s številnimi trni, ki jih prinaša življenje: prvi cvek, prva pijanost, prva ljubezen, prvo ponočevanje; spoznanje, da Tisa pod svojimi dolgimi rokavi skriva porezane roke, da se Pigs prenajeda, da Gaja živi samo z mamo, da želi Damir postati več kot samo prijatelj. Žongliranje kot v cirkusu tudi v Larinem življenju postaja vedno bolj zapleteno: Larina mama hudo zboli, oče v jezi izusti težek stavek … stavek, ki sproži plaz razkrivanja skrivnosti Vajsovih: Lara je posvojena. Bo Laro plaz spoznanj zrušil? Ji bo žongliranje v novem cirkusu lastnega življenja uspelo? Cvetka Bevc je še enkrat ustvarila mojstrovino, v kateri se skozi šestnajst poglavij prepletajo pripovedne perspektive petih mladostnikov in štirih odraslih. V vsakem drugem poglavju je pripovedovalka Lara. Ta vzorec se poruši samo med petim in osmim poglavjem, ko si brez Larinega vmesnega poglavja drug za drugim sledita dva Lari najbližja moška pripovedovalca: Damir in Hermann, Larin nebiološki oče. Drugi trije odrasli pripovedovalci so Larina vsevedna zdravnica teta Gizela, Larin biološki oče in celo Larina pokojna biološka mama. Brez svojega poglavja ostane samo Larina posvojitvena mama Hilda, vendar njeno prisotnost čutimo v vseh poglavjih in celo v naslovu romana – zanimiva literarna oseba, ki v roman poleg motiva posvojenih otrok vnaša številne zanimive teme: neplodnost, odnos med partnerji, skrb za zgledno fasado družine, podrejenost sorodstvu, doživljanje materinstva, bolezni … Tiha pomembna literarna oseba – mama, ki je z Laro v prvem in zadnjem poglavju, z besedami o banalnem vsakdanjem gospodinjstvu, s solzami neizrečenih besed ali kot šum vetra v cvetočem grmu. Bogat roman, ki bralcu živo in nevsiljivo (brez sodb in moraliziranja) odpira pogled na številne probleme mladih in odraslih.

Glej tudi:

Hotela bi vedeti, koliko časa še ima na razpolago. Koliko ga še imava. Imamo. Kaj me briga moja – tvoja in vsi tisti bedasti dvomi okoli tega. Jaz potrebujem svojo mamo. Hočem jo imeti ob sebi, ko bom zaključila gimnazijo. /… / Predvsem pa mora biti na moji prvi predstavi, ko bom končala cirkuško akademijo. Ploskati mora kot obsedena. In če se bom poročila z Damirjem, jo bom povabila na poroko. In tudi moje otroke bo lahko čuvala, čeprav jim ne bo smela tako težiti kot meni. In jih zapirati v kopalnico, kjer bi jim pripovedovala žalostne zgodbe o vnetih jajčnikih. (str. 78-79)
Pogovor jo utruja. In opravičilo bi ji še v zdravem stanju pobralo vse moči. Ni ji to ravno v navadi. A izrekla ga je. Skupaj z upanjem, da bova spet sadili rože na domačem vrtu. Ker sva to radi počeli skupaj. Ena redkih stvari, se mi zdi. Rada bi ji še kaj rekla, kaj posebnega, recimo, da je carica, da je the best imeti tako mamo. Pa ne gre iz mene. Cvrem se na žerjavici neizrečenega. Prava hči svojih staršev. (str. 81-82)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Škampi v glavi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja