Vsi moji božiči

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Ključne besede Božič, Praznovanje, Družina, Družinski odnosi
Število strani

111

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsi moji božiči, vse moje življenje...

Maruša Krese (1947–2013) je bila pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka. Njeno življenje, študij, delo je bilo razpeto med Slovenijo, Nemčijo, ZDA, Veliko Britanijo in drugje, vedno je bila na poti, pogosto sama s svojimi otroki. In trideset kratkih zgodb, ki se dogajajo vedno ob istem času, ob božiču, tkejo njeno življenjsko zgodbo. Maruša je otroštvo preživela v času, ko je bil božič prepovedan, starši so ta večer odšli na partijski sestanek, od sosedov pa je dišalo po potici. Gospodinjska pomočnica jo je skrivaj peljala v cerkev gledat jaslice, Maruša pa ji je morala obljubiti, da tega ne bo nikomur povedala, saj bi lahko izgubila službo. Nikakor ni mogla natančno doumeti, kaj pomeni božič, ki naj bi vodil k sožitju vseh ljudi. Njeni božiči v odrasli dobi so se zgodili večinoma nekje na poti, v tujini, v domovini, na obisku, na meji, v času vojne v Sarajevu, med konfliktom s partnerjema, starši in prijatelji. Pisateljica je odkritosrčno, iskreno in včasih tudi ironično orisala njene tako drugačne božične večere, ki so polni strahu, odtujenosti, skrbi…

Glej tudi:

»Otroci so šli k pesnikovim staršem igrat urejeno družino. Še prej sem jih skopala in lepo oblekla. Do zdaj so se vedno vrnili s smrkavim nosom in drisko ter kakšen dan prej, kot je bilo dogovorjeno. Ko bi vsaj dobili poštena darila, recimo smučke ali kolesa ali drsalke, kajti jaz sem edino kolikor toliko vredno poročno darilo že zdavnaj prodala. Sliko nekega modnega slikarja, ki se je pri politikih dobro zapisal, čeprav to neprestano zanika. Vse mesto je vedelo, da sem dala sliko v prodajo. In to k prijateljici v galerijo, kamor zahaja na kavo vsa Ljubljana. Moram priznati, da jo je izredno hitro prodala. Zelo sem ji hvaležna. Mogoče jo je kupil celo sam pesnik, ker mu je bilo preveč nerodno. Šla sem na trg po ribe in ajdovo kašo, kupila predpražnik in plačala stanovanje, vodo in elektriko. To noč sem mirno spala.« (str. 62)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsi moji božiči.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi