Ki od daleč prihajaš v mojo bližino

Žanrpsihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Ključne besede Psihologija, Zamejski Slovenci
Število strani

345

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko se Kristus odpravi na sprehod

Koliko se poznamo? Kaj vse je skrito v naši podzavesti? Ali smo res to, za kar se imamo oz. tisto, za kar bi si želeli, da nas imajo drugi? Kdo v bistvu sploh je Ivan Slokar, glavni akter romana Ki od daleč prihajaš v mojo bližino? Ali morda celo bolje, kaj je? Ta vprašanja, in prav gotovo še kakšno, se porajajo bralcu med prebiranjem zadnjega od Sosičevih romanov, ki pa na njih ne odgovori v celoti in tega verjetno niti noče.
Avtor že s samo izbiro naslova nakazuje na poetičnost njegovega pripovednega sloga, ki je lahko za priložnostnega in površnega bralca precejšen zalogaj, a vendar samemu delu (tudi, ali rajši predvsem) zaradi obravnavane tematike več kot pristoji. V zgodbo osrednjega lika zdrsnemo počasi in postopoma, precej podobno močno občutljivemu kopalcu, ki se z nekoliko preveliko previdnostjo spravlja v dodobra ogreto morje. A vendar, ko zaplavamo, zaplavamo brezkompromisno. Čedalje hitreje, morda celo prehitro in za naše zmožnosti predaleč od obale. Zagrabi nas tok ki nas skozi Slokarjeve misli, spomine in občutja nosi kontrolirano, a se vseeno počutimo, kot da brzimo čez brzice kakšne od precej podivjanih rek. S takšno intenzivnostjo namreč začne osrednji junak mešati sedanjost s preteklostjo, realnost z domišljijo, zapomnjeno s pozabljenim in ostro z zabrisanim. Sosič tudi ta roman postavi v svoje, tržaško, okolje, a vendar tokrat zaledje zamenja z urbanim mestnim središčem, pa tudi čas dogajanja je bližje sedanjosti, kakor je bilo do zdaj značilno zanj, kar kaže na precejšnjo in zavestno spremembo v avtorjevem ustvarjanju. Ki od daleč prihajaš v mojo bližino je bil leta 2013 nominiran za kresnika. Žirija se je sicer odločila drugače, morda ne najbolje, ali pač?! Pa saj ni nujno potrebno, da se z njo strinjamo.

Njegova bližina iznenada deluje name blagodejno. Za trenutek pomislim, da se je vame znova naselil mir, ob njem pa misel na Sonjo, ki Oskarja ni nikoli marala. V sebi slišim Sonjin glas, ki pravi: Oskar je čista zguba, samo poglej ga, ves čas je z glavo drugje, zanemarjen, čista zguba, ti pravim, ne vlači ga več v našo družbo, prosim, res, iz srca te prosim, pravi, ko sva se komaj vselila v stanovanje in sediva na divanu pred steno dnevne sobe, ki je še prazna. Takrat ji ne odgovorim, a tudi Oskarja ne branim. Kakor da se ravno takrat poslavljam od njega, da stopim v življenje, ki bo svetlo in mirno, kakor pravi Sonja takrat in reče, da je noseča z Biserko. (str. 214)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ki od daleč prihajaš v mojo bližino.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu