Žanrdružbenokritični roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Družina, Medosebni odnosi
Število strani

189

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tretji roman irskega pisatelja, ki je preveden v slovenščino, sicer pa drugi po vrsti, ki ga je napisal in izdal leta 1965, govori o odraščanju v zadušljivem ozračju strogo patriarhalnega okolja povojne Irske. Družina glavnega junaka, ki je v nekaterih segmentih prvooseben, sicer pa je zgodba pripovedovana s strani tretje osebe, je brez matere, ki je zgodaj umrla, deček skupaj s sestrami životari pod tiranskim škornjem nasilnega očeta, podobno, kot je pisatelj že prikazal v romanu Med ženami, ki se prav tako nahaja na slovenskih knjižnih policah. Stroga katoliška morala je občutljiva za malenkosti, kot je kdaj pa kdaj nenamerno izrečena neškodljiva kletvica, nikakor pa ne za brutalna kaznovanja, ki jih nad otroci s polnimi usti boga vrši oče. Dnevi so izpolnjeni s trdim delom na njivah krompirja in s strahom pred očetovimi izpadi. Luč na koncu predora se pokaže v šoli, kjer je deček dovolj uspešen, da dobi štipendijo za nadaljnje izobraževanje. Družinsko in šolsko okolje sta glavni temi romana, deček si mora svoj prostor pod soncem izboriti na obeh področjih. Doma se to kaže v vedno večjem in vedno bolj uspešnem upiranju očetovi avtoriteti, ta ure, namenjene učenju, naprej preračunava v pomanjkanje delovne sile in drva, namenjena ogrevanju učne sobe, ko pa vendarle zazna sinov trud in neomajno vztrajnost, pri sebi opazi tudi zanj popolnoma nenavadno čustvo, podobno ponosu nad lastnimi otroci. Tretja tema, ki se je pisatelj mora dotakniti, saj je neizogibno povezana z odraščanjem, je spolno dozorevanje glavnega junaka. To je prikazano zelo neeksplicitno, v obliki nedolžnih deških sanjarij o nasprotnem spolu, a je zadostovalo, da je cenzura knjigo prepovedala, avtor pa je izgubil delovno mesto učitelja. K temu so pripomogli tudi namigi o spolni zlorabi, ki jo lik očeta vrši nad sinom, pazljiv bralec pa lahko podobne tendence opazi tudi s strani duhovnika, ki prav tako nastopa v romanu. John McGahern je strog kritik irskih družbenih razmer 2. polovice 20. stoletja, ko se zdi, da se je čas za Irsko popolnoma ustavil in da so jo obšle vse revolucionarne družbene spremembe, ki so se v tem obdobju vršile drugod po Evropi in svetu. Njegov junak, naj je moški ali ženska, je vedno ujet v spone zaostalega, z vero preobremenjenega, obenem pa licemerskega okolja, iz katere se skuša iztrgati po svojih najboljših močeh.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tema.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja