Kratki roman o snegu in ljubezni

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2014
Založba
Ključne besede Fašizem, Zamejski Slovenci
Število strani

204

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni

Med ljudmi je že od nekdaj trdno zasidrano prepričanje, da ima vsak od nas svojega dvojčka. Morda niti ne dvojčka, temveč nekoga, s katerim se dopolnjuje in brez katerega bi bilo njegovo življenje vsaj osiromašeno, če že kaj hujšega ne. Na takšni dvojnosti počiva tudi zgradba Sosičevega Kratkega romana o snegu in ljubezni. Podobno, kot pri filmu Dvojno Veronikino življenje Krzysztofa Kieślowskega, s katerim nekako koketira skozi celotno besedilo romana. Brez teh dvojnosti, bi roman razpadel. Občutek sem imel, da celo dobesedno, zaradi njih pa je vendarle ena od mojstrovin lanske slovenske literarne bere. Odzivi med slovensko literarno kritiko so bili različni. Od navdušenja in hvaljenja pa do nekaj graje in očitkov, ki so se nanašali predvsem na enodimenzionalnost prikazovanja dobrega in zla. Morda na prvi pogled res tako izpade, a vendar se tudi tu, kot že tolikokrat, izkaže, da stvari niso nujno takšne, kot jih vidimo. Alma, ena izmed dveh glavnih pripovedovalk, je morda res dobra, a vendar plašna in nesamozavestna in na ta način naredi več škode, kot pa dobrega, kar se rezultira v odtujenosti in nasilnosti njenega sina edinca. Manjka ji odločnosti, ki bi bila nujno potrebna, da se potencialno zlo v kali zatre. In takšnih relacij je Kratki roman o snegu in ljubezni poln, kakor je tudi poln simbolike, ki je tako lastna Sosičevemu pisanju, pri katerem obstajata samo dve možnosti, ali vam je všeč, ali pa ga ne marate.

Približam se drevesu, da sem skoraj čisto zraven debla, skozi objektiv gledam lubje in zdi se mi, da vidim ploščato gorovje z dolinami, ki strmo padajo z robov visokih skal.
Pomislim, kaj vse je videla ta lepa lipa v svojem življenju. Stoletje pred prvo svetovno vojno. Leta med prvo vojno. Kdo vse je počival pod njeno krošnjo, kdo umrl, kdo se ljubil v njeni senci? Morda se je ob njeno deblo prislonil tudi Ernest Hemingway, ki je bil na tej gorski planoti takrat, ko je delal za Rdeči križ in videl grozote takratnega sveta. Če bi umrl, bi hotel biti pokopan prav tu, je govoril, na planoti Asiaga naj me pokopljejo. (str.131)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kratki roman o snegu in ljubezni.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu