Ovsene besede (Parole d`avena)

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrieste, 2011
Založba
Prevod Darja Betocchi
Jasmina Gustincic
Ključne besede Meje, Zgodba, Življenje, Zgodovina
Število strani

83

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nekoč kot danes skoraj

Knjižica vsebuje osem kratkih zgodb tako v slovenskem, kot tudi italijanskem jeziku. Zgodbe so pravzaprav izbor novelet iz knjige Rosa na steklu. Knjiga je nastala v projektu Jezik/Lingua v okviru čezmejnega sodelovanja. Vseh osem zgodb, nekatere od njih so resnično zelo kratke, ima na vrhuncu dogodek, ki zgodbo skorajda iztiri, jo vrže v drug ritem, v drugo vesolje. To Marko Sosič počne tako mojstrsko, da se tega zavemo šele, ko zgodbe odložimo in začnemo o njih razmišljati, iskati skupno nit. Ta je v pokrajini, kjer se vse zgodbe odvijajo, takoj za zahodno slovensko mejo in v času, ki je vsem zgodbam isti. Čas Jugoslavije, ko je bila meja še neprehodna in so na njej ljudje, ki so želeli boljšega življenja na zahodu, pogosto tudi umrli pod streli stražarjev. Tudi danes si ljudje želijo boljšega življenja, streljanja na srečo ni. Veliko vlogo ima v zgodbah domišljija, kot npr. v zadnji zgodbi, po kateri nosi knjiga naslov. Ko deklica Tina reši konja, namenjenega v Italijo v klavnico, ji ta podari lepše življenje. Drugje, v drugi državi, ob drugih in drugačnih ljudeh.Upam, da prejemanje takih daril ni možno le v domišljiji.
Marsikje piše, da je Sosičev jezik poetičen. In je res. Ob branju njegovih del lebdimo od očaranosti nad tem, kako zna zgodbo spretno zasukati in jo hkrati z milino jezika onežiti.

Tina je spet stekla k oknu in pogledala, kaj se dogaja na cesti. Kamion z ubitimi konji je stal nekje ob strani, da je kolona lahko peljala mimo. Šofer, Poljak, pa je še zmeraj nekaj kričal in naenkrat zakorakal po cesti navzgor, proti Tinini hiši. Sunkovito je zaprla okno in stekla na hodnik h konju. Še zmeraj je stal tam in migal z ušesi, kakor bi vedel, da mora biti tiho. Nenadoma je Tina v vrtu zaslišala korake. Spočetka je pomislila, da je morda sosed, potem pa se je spomnila, da ga je že zjutraj videla, kako se je z avtobusom odpeljal v mesto. Zgrozila se je in stekla do vrat. Poljak je bil v vrtu in gledal v travo, po kateri je malo prej stopal konj. Sledovi podkev so peljali v hišo. Tina je stekla h konju in ga objela. Poljak pa je vzel v roko pištolo in začel z njo trkati na vrata. Konj se je začel močno znojiti. Z izbuljenimi očmi sta oba gledala proti vratom, po katerih je Poljak zmeraj močneje udarjal. Potem je udrl v hišo. Bila je prazna. (str. 74)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ovsene besede (Parole d`avena).

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu