Nebesa pod Pohorjem

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2016
Založba
Ključne besede Družina, Prevare, Medosebni odnosi, Podjetništvo
Število strani

284

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V središču romana je življenje malega podjetnika, izdelovalca avtomobilskih prevlek. Nemškemu naročniku zaradi krize ni več potreben, znanec posrednik pa mu z obljubo velikega posla za ameriško vojaško industrijo pripelje na jadranje navidezne partnerje. Po začetni zmedi in kolebanju pristane na sodelovanje, a kmalu prevaro prepozna in se umakne. Drugače je z njegovo hčerjo, ki se med študijem v Ljubljani zaljubi v moškega, ki se ukvarja s pornografskim materialom, predstavlja pa se za ruskega filmskega režiserja. Ko pride resnica na dan, poskuša narediti samomor. Po zdravljenju na psihiatriji se za nekaj mesecev vrne domov, nakar se odpravi v tujino za priložnostnimi deli; razlaga, da izkuša življenje, a zdi se, da beži pred samo seboj. Poslopje zaprtega podjetja v hoški industrijski coni zgori, visoka zavarovalnina pa njenima staršema omogoči sodoben kmečki turizem.
Zgradba romana je kronološka, zajema pa obdobje dveh let. Pogled v preteklost zunaj tega časovnega okvirja se razkriva skozi monologe upovedenih oseb in takrat dobi širše družinsko in družbeno ozadje. Monologi se prekrivajo z dialogi in tujim govorom, kar pričara za Partljiča značilno mnogoglasnost sveta in psihološko večplastnost.
Struktura romana je izrazito odprta, tretjeosebni pripovedovalec pa tako mimikriran v življenja upovedenih oseb, da ga skorajda ne zaznamo. Z eno samo besedo, opazko, namigom postavi zgodbo v kontekst osebe, časa, prostora, s čimer včasih vzbuja humorne učinke.
Partljič je slikar pogledov, lepote pokrajine, ki se razpira pred očmi upovedenih oseb, in skrivnostnega življenja narave. Z že čisto neverjetno zmožnostjo razgaljanja človeških prevar in samoprevar spominja na Čehova, velikega ruskega mojstra podajanja »komedije človeškega tkiva«.

“Avto je tekel, za njim so ostajale Trojane, štirje predori, cestninska postaja, Celje, pa spet dva predora pred Konjicami in še malo in se že vidi bela kapelica na vrhu Piramide nad Mariborom. Pravzaprav se za zdaj vidi samo še bela pika, kapelica na vrhu brega podnevi niti ne izstopa tako, kot če se bližaš mestu ponoči, ko je žareče rumena, ker jo osvetljujejo reflektorji s tal … V vsakem primeru pa je ta kapelica na Piramidi mariborski svetilnik, ki ga prvega zagledaš na obzorju, če se bližaš mestu z južne strani.” (Str. 176)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nebesa pod Pohorjem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5