Ženske, ki tečejo z volkovi: miti in zgodbe o arhetipu Divje ženske

Žanrpsihološki roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2003
Založba
Prevod Vera Čertalič
Ključne besede Divja ženska (mitološki lik), Duhovnost, Intuicija, Psihoanaliza, Samospoznavanje, Ženske
Število strani

147

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsakič, ko hranimo dušo, nam zagotavlja rast.

Clarissa Pinkola Estes je mednarodno priznana in večkrat nagrajena pesnica in Jungova psihoanalitičarka. Je cantadora ali varuhinja starih zgodb južnoameriškega izročila. Doktorirala je iz medkulturnih študij in klinične psihologije. Pričujočo knjigo je začela pisati leta 1971 in jo pisala dvajset let. Knjigo so prevedli v veliko jezikov in ostaja nekakšno “sveto pismo”, posvečeno notranjemu življenju žensk. Avtorica knjigo preplete z dvajsetimi zgodbami o La Lobi, Volčji ženski, ki zbira kosti in poje, nadaljuje s Sinjebradcem, Modro Vasiliso, Okostnjakinjo, La Mariposo, z mitom o Perzefoni in Baubi, z Brezroko deklico, Divjim dečkom, Medvedom mlade lune in še mnogimi podobnimi zgodbami, ki razdramijo najbolj zaspalo v nas. Zgodba razlaga, razmišlja, svetuje, poje. Šepeta drobne misli, ki nas črvičijo od vedno, pa se jim ne upamo prisluhniti. Gre za simbolično pripoved o notranjem življenju in za vodilo, kako se rešiti težakov in kako obuditi ljubezen. Gre za pripoved o moči uma, duha in telesa in raztezanja mišic v smeh do ušes. Zgodbe o pripadnosti, jezi, potrpežljivosti, vztrajnosti in dopuščanju, o ustvarjalnosti in samoti, o sestradanosti duše in skrivnostih nepričakovanega. Gre za poziv ženskam, da se soočimo s tistim, česar se najbolj bojimo. Poziv, da postanemo tudi same cantadorke naših življenj. Knjiga se zdi podobna novorojenčkovim prstkom, ki te vabijo, da se jih dotakneš in skoznje začutiš, kako življenje vre in hoče še in še lepega in dobrega. Strahovi se dajo premagati, usta se z lahkoto raztegnejo do zatilja. Prekrasna in bogata knjiga, toplo priporočena.

“Mačeha in polsestri predstavljajo nerazvite, a hujskaško krute in senčne prvine psihe, vidike, ki jih ego izžene v temo kot nezaželene in nekoristne. Po eni strani je senčno gradivo lahko razmeroma pozitivno, kajti v njem so skriti odrinjeni talenti. Po drugi strani pa je tudi negativno senčno gradivo – tisto, ki dejavno mori ali ovira novo življenje – mogoče spremeniti v uporabno.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ženske, ki tečejo z volkovi: miti in zgodbe o arhetipu Divje ženske.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 142
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 19
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 17

Dela avtorja