Nevidne : kako vrzeli v podatkih in raziskavah oblikujejo svet po moški meri

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostbrazilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Miriam Drev
Ključne besede Spol, ženske v družbi, Ženske
Število strani

499

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Za moške, ki imate radi svoje mame, žene, hčere, za ženske, ki imate rade sebe

Ste vedele, da večina podatkov, ki so osnova za odločanje, spregleda ženski spol? Osnova večine merjenj je moški spol, ženski pa je nekaj atipičnega, postranskega. Tudi, če obstajajo pravilna merjenja, v razvoj “ženskih” proizvodov težko kdo vlaga svoja sredstva. Zato mobilna naprava ne sede v vašo roko, v fitnesu vam štejejo “moške” kalorije, zato imate reševalni pas v avtomobilu pod vratom, bingljate z nogami do “bremze”. Če ste noseče manj kot tri mesece, je 5x več možnosti za poškodbe, ker pas ni prilagojen tej “ženski potrebi”. Nasploh je skoraj 50% več možnosti za poškodbe med vožnjo pri ženskah v primerjavi z moškimi. Izvedele boste, zakaj nimate tako dobrega indeksa citiranja kot kolegi akademiki in zakaj ne napredujete tako hitro kot moški. Zakaj bodo vaše obnašanje prej označili za neprimerno in problematično, ko boste nastopale avtoritativno in strokovno podprto, zakaj bodo moška predavanja prej ocenili za čudovita, čeprav strokovno šepajo. Zakaj bomo vriskali za kakršnokoli moško dejanje, medtem ko vi taisto počnete vsakodnevno in rutinsko. Zakaj črpalke za mleko po porodu še vedno niso izboljšane in nam padajo s prsi, nas ščipajo in vlečejo ob hrupu mašine. Prolaps medeničnega dna ostaja brez učinkovite rešitve, ker se nihče še ni posvetil tej “ženski posebnosti”. Zakaj je vse prilagojeno moški anatomiji, denimo klavir moškim rokam, štedilnik na drva polenom, ki jih zmorejo nasekati le moški. Kako to, da so zdravila prilagojena moškim odmerkom. Zaradi vrzeli v podatkih o ženski anatomiji le-te umirajo pri operacijah, jemanju zdravil, okrevanju. Zdravil za boleče menstruacije ali dismenorejo ni, pravzaprav je za to primerna viagra. ?? Ženske bodo energetsko izčrpane že ob skrbi za druge, pri neplačanem delu, ob menstruaciji, pms-u, skrbi za otroke, telesnih spremembah, pa se tega nikjer posebej ne upošteva. Delovni čas in delovna mesta ženskam nista prilagojena, ženska na vodilnem mestu pa “naj se pazi”. Ste vedele, da je 60% medicinskih sester in približno toliko žensk na drugih delovnih mestih že doživelo spolno nadlegovanje. Pričujoča knjiga vas zasači z novim, znanstvenim pristopom, ki tokrat vendarle polni podatkovne vrzeli. Če ste doslej sicer vedele, da je vse narobe in ste se počutile nevidne, boste odslej tudi vedele, zakaj in kako to preprečiti.

..stari slepi Ojdip vpraša sfingo:”Kako to, da nisem prepoznal svoje matere?” Sfinga odvrne, da je Ojdip narobe odgovoril na njeno vprašanje (Kdo hodi zjutraj po štirih, opoldne po dveh in zvečer po treh?). “Odgovoril si, “človek”. Nič pa nisi omenil ženske.” Ampak, ko rečemo človek, odvrne Ojdip, “vključimo tudi ženske. To ve vsak.”

Toda sfinga je imela prav in Ojdip se je motil. Kadar rečemo človek, ne “vključimo tudi žensk”, čeprav, natančno vzeto, “to res ve vsak”.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nevidne : kako vrzeli v podatkih in raziskavah oblikujejo svet po moški meri.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2