Morda pa se moraš z nekom pogovoriti: razkrijejo se terapevtka, njen terapevt in naša življenja

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Miriam Drev
Ključne besede Medosebni odnosi, Osebna doživetja, Samospoznavanje, Duševno zdravje, Psihoterapevti
Število strani

522

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Avtorica v knjigi predstavi svoje izkušnje z obeh strani terapevtskega kavča – je namreč ugledna psihoterapevtka, ki pa je na določeni točki tudi sama potrebovala strokovno pomoč. Razkrije nam svojo življenjsko pot, ki je bila polna nepričakovanih ovinkov: najprej je študirala jezike in kulturne študije na prestižni univerzi Yale, sodelovala je pri ustvarjanju serij Urgenca in Prijatelji, vpisala študij medicine ter se nazadnje zaposlila kot terapevtka. Ena od življenjskih preizkušenj, s katero se tudi bralci zlahka poistovetimo, pa jo je pripeljala v pisarno njenega stanovskega kolega. Ta ji je pomagal najti smisel v njeni lastni zgodbi, pa tudi v zgodbah nekaterih njenih pacientov, ki jih predstavi v knjigi. Čeprav obravnava tudi resne tematike in psihološke teorije, se zaradi humornega in pozitivnega stila ne bere kot suhoparna strokovna knjiga, ampak bolj kot zgodba o človeških življenjih. Priznani psihiater in avtor zelo branih knjig o psihoterapiji Irvin D. Yalom je o knjigi Morda pa se moraš z nekom pogovoriti zapisal: »Že več kot pol stoletja berem knjige o psihoterapiji, vendar še nisem naletel na knjigo, kot je ta.«

Glej tudi:

Čakaj malo, mogoče tehtate. Zakaj mi razlagaš te reči? Mar ne velja, da naj bi terapevti svoje zasebno življenje praviloma obdržali zase? Mar ne velja, da naj bi praviloma molčali o sebi, bili zgolj objektivni opazovalci, ki svojih pacientov nikdar ne obkladajo z vzdevki – celo v lastni glavi ne? In ali niso vrh tega ravno terapevti praviloma ljudje, ki imajo v svojem življenju vse pospravljeno na pravem mestu? (str. 20)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Morda pa se moraš z nekom pogovoriti: razkrijejo se terapevtka, njen terapevt in naša življenja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6