Čar zgodbe: pravljica o tem, kaj je pomembno

Žanrpravljica
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2004
Založba
Prevod Vera Čertalič
Ključne besede Pravljice, Zgodba
Število strani

44

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

1-2 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Clarisa Pinkola Estés, ki se je najbolj uveljavila s knjigo Ženske, ki tečejo z volkovi, je poznana jungovska psihoanalitičarka ter pripovedovalka in varuhinja starih zgodb s področja Južne Amerike.
V tem kratkem in prepričljivem delu, ki vsebuje nekaj zgodb, je v ospredje postavljena pravljica o tem, kaj je dovolj. Mlada žena in mladi mož sta v vojni izgubila praktično vse: njemu je ostala dedova žepna ura, njej pa čudoviti lasje, ki se dotikajo tal. Bližajo pa se prazniki in oba razmišljata, kaj naj kupita drug drugemu, ko vendar nimata s čim. A vsak za drugega najde presenetljivo darilo …
Estésova kot zbirateljica in pripovedovalka zdravilnih zgodb vedno znova izpričuje, da nas stare zgodbe soočajo s tistim najglobljim v naših dušah. Arhetipi čutenj, kot so ljubezen, sprejemanje, darovanje, sočutje ipd. že od davna živijo v naši notranjosti in ob prebrani zgodbi spet zazvenijo v nas.

V apoteki stotine zgodb, ki sta mi jih predali moji družini, so redke namenjene zgolj zabavi. V ljudski uporabi so namreč zasnovane in priznane kot obširna skupina zdravil in vsaka zahteva duhovno pripravo ter nekatere uvide zdravilca, pa tudi bolnika. Po izročilu se te zdravilne zgodbe uporabljajo na številne in različne načine; poučujejo, popravljajo napake, razsvetljujejo, spremljajo preoblikovanje, celijo rane, poustvarjajo spomin.
(Str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čar zgodbe: pravljica o tem, kaj je pomembno.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3