Ljuba Ijeawele : feministični manifest v petnajstih predlogih

Žanrpismo
Narodnostafriška književnost, književnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Ženske, Materinstvo, Feminizem, Družbena neenakost
Število strani

80

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Pisma, ki ponujajo povod za razpravo o vlogi ženske v 21. stoletju.

Nigerijka Ijeawele rodi hčerko, ob tem prosi svojo prijateljico za nasvet, kako naj jo vzgaja na način, da bo znala razmišljati v feminističnem duhu. Prijateljica Chimamanda, zagovornica ženskih pravic, hkrati pa tudi uveljavljena pisateljica, ji v ta namen napiše petnajst pisem – predlogov, ki jih združi v drobno knjigo z močno sporočilno noto.
Knjiga z nasveti se sicer navezuje na vzgojo deklice, ki bo odraščala v Nigeriji, državi, ki je v nekaterih predelih še zelo konservativna, na splošno pa njeni prebivalci zelo spoštujejo tamkajšnjo tradicijo in običaje. Kljub temu so nasveti primerno branje za osebnostno rast vsakogar. Avtoričine ideje ne kličejo zgolj k zmanjšanju neenakosti med spoloma, ampak bralca nagovarjajo k sprejemanju drugačnosti in strpnosti. Poudarjajo pomen pozitivne samopodobe otrok ter pomen odprtega pogovora o različnih tabu temah. Izpostavljajo celovitost človeka oziroma ženske, ki je v življenju ne sme določevati zgolj ena vloga, obenem spodbujajo k branju, telesni aktivnosti ter negi duše in telesa.
Avtoričin jezik je preprost, dostopen in razumljiv, kljub temu pa delo ne izgubi sporočilnosti.
Knjiga, ki govori o pomembni temi, je berljiva, v njej so nanizani predlogi, ki so jih nekateri že ponotranjili in z njimi živijo, drugi pa jih morajo šele odkriti in sprejeti kot nujne za medsebojno sožitje.

Vedeti in razumeti mora, da imajo na tem svetu ljudje različne poti in da dokler na svojih poteh ne škodujejo drugim, so te poti legitimne in jih mora spoštovati. Nauči jo, da ne vemo – ne moremo vedeti – vsega o življenju. Tako v veri kot v znanosti so prazni prostorčki za stvari, ki jih ne vemo, in zadostuje že, da to sprejmemo in smo s tem pomirjeni. Nauči jo, naj nikoli ne posplošuje lastnih meril ali izkušenj. Nauči jo, da so njena merila samo zanjo in ne za druge ljudi. To je edina nujna oblika skromnosti: spoznanje, da je različnost normalna.
(Str. 75)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ljuba Ijeawele : feministični manifest v petnajstih predlogih.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja