Vrtnar duše

Žanrkratka zgodba
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaNova Gorica, 1997
Založba
Prevod Vera Čertalič
Ključne besede Pripovedovanje, Zgodba
Število strani

92

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Clarissa Pinkola Estés, pesnica, psihoanalitičarka in pisateljica je pri nas najbolj poznana po knjigi Ženske, ki tečejo z volkovi, v kateri se loteva vprašanja “divje ženske”, ki je od davnine navzoča v vsaki ženski.
Tudi v Vrtnarju duše se preko starega izročila, ki ga je v življenju srkala od svojih prednikov po madžarski in mehiški strani, napaja iz starodavne modrosti. Med tistimi, ki so v tem smislu najbolj vplivali, je njen stric, ki je osrednja figura te knjige. V vojnem času je doživel veliko hudega, kar ga še vedno zaznamuje. Kljub temu pa globoko v njem spi velika življenjska moč in ljubezen, ki jo začuti tudi njegova nečakinja, ki se ne more ločiti od njega. Stric ji odpre skrivnostna vrata v stare zdravilne zgodbe, ki se prenašajo iz roda v rod. Ena od njih govori o jelki, ki dolgo hrepeni, da jo posekajo za božično drevesce, saj bo tako njeno bivanje postalo zares smiselno. Čeprav jo po praznikih zavržejo, pa se potem pokaže njeno novo poslanstvo …

Navdihujoča pripoved o tistem, kar ne more umreti, o življenju, ki se vedno obnavlja, o semenu, ki požene kali v navidez mrtvi zemlji …, o upanju, ki nikoli ne mine.

“Tako sem se naučila, da moramo s to zemljo, od katere so odvisni naša hrana, preživetje, počitek, možnost, da srečamo lepoto, ravnati tako, kot bi najbolje ravnali z drugimi in s seboj. Kar se zgodi na tem polju, se nekako zgodi tudi v nas.
Na vse to sva bila pozorna, ko sva prepoznavala stanje vsake stvari, prepoznavala sva pridelek in kaj se premika po poljih in v nama.”
(str. 33-34)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vrtnar duše.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3