Hruškadóttir

4,5
(13)
Žanrdružbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski), psihološki roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Ljubezen, Nesreče, Odraščanje, Prijateljstvo, Študentke
Število strani

147

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trenutki sreče ne trajajo dolgo

Veronika, tiho, resno, osamljeno dekle, šele v tretjem letniku gimnazije na literarnem seminarju spozna svojo prvo pravo prijateljico. Živahna, zgovorna, družabna Madla je pravo nasprotje nežne, krhke Veronike, vendar se dekleti v hipu ujameta. Njuno prijateljstvo je iskreno, toplo, polno iskrivih pogovorov in duhovitih zafrkavanj. Veronika postane reden gost Madline očarljive, intelektualne, glasbeno nadarjene družine, ki s svojim razgibanim, svetovljanskim življenjskim slogom dekletu pomeni vir radosti in pozitivne energije. Žal tragična nesreča boleče zareže v družinsko idilo, v Veroniki pa pušča občutke praznine, samote ter neizpolnjenosti prepovedane ljubezni. Nagrajeni prvenec avtorice Šramkove s svojim subtilnim, prefinjenim pripovednim slogom in večplastnostjo zgodbe ponuja izjemno, nevsakdanje bralno doživetje.

“Potem smo se z Madlo in Šimonom udobno ugnezdili v naslanjačih, Irena je s koleni objela temnordeč čelo, od čustev čemerni Adam je z levico bojevito dvignil violo v višino in zaigrala sta del nekega Magnificata. Bala sem se premakniti, da se kaj od tega ne bi končalo in izginilo. Po drugi strani pa sem vedela, da se v meni dogaja nekaj, česar se ne bo dalo nikoli več zasukati nazaj. Da so tukaj že spet in za vedno tiste jaslice, ki mi jih ne bo vzel nihče od ljudi.” (str. 71)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hruškadóttir.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 13
Želi prebrati: 19
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6