Psssst – a si nova?

Žanrspomini, življenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2012
Založba
Ključne besede Depresija (medicina), Spomini, Zdravljenje, Življenje, Življenjska modrost
Število strani

159

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Iskrena izpoved o depresiji

Avtorica pripoveduje o svojem življenju, delu, prijateljih, družini. Njene vsakodnevne stiske, strahovi, travme so se stopnjevale in sčasoma prešle v težko obliko depresije. Pregorelost se je kazala tudi na fizični ravni kot slabo počutje, bolečine v očeh in hrbtu, neznosni glavoboli, zakrčenost telesa, napetost mišic in vratu, šklepetanje z zobmi, stisnjene ustnice, potenje, rdečica, nespečnost. Njeni možgani so bili kot blokirani, spomin je sproti izginjal. Pogovorom ni zmogla slediti, ni jih razumela, ni vedela, zakaj se smejijo. Vsak pogled jo je bolel, kot bi ji v telo zabadali nože. Želela si je samo samote, počitka in spanja. Opisuje tudi svojo pot zdravljenja, pomen branja dobrih knjig, poslušanja glasbe, likovne dejavnosti, sprehodov v naravi, empatije zdravstvenega osebja in predvsem razumevanja in sočutja družinskih članov in prijateljev. Knjiga prinaša spoznanje, da nihče ni kriv za svojo bolezen. Vsak lahko zboli za rakom in vsakega od nas lahko doleti duševna bolezen. Takrat ne pomaga, če nas trepljajo po rami in nam govorijo, naj se spravimo k sebi in naj na življenje gledamo z rožnatimi očali. Ta tekoče in razumljivo napisana izpoved je tudi dragocen prispevek k destigmatizaciji in detabuizaciji duševnih bolezni.


Ov. nasl., 400 izv.

“Dragi gospod, popolnoma vas razumem, da vam ni jasno, kaj se dogaja z vašo ženo. Stanje, v katerem je, je težko razumeti. Zato naj vam objasnim takole. Predstavljajte si, da imate ob sebi človeka, ki sicer ima noge, sedi v invalidskem vozičku, a žal ne more hoditi. In vi mu rečete, zakaj pa ne hodiš, hudiča, saj imaš vendar noge? Vstani in hodi! Tako se počuti vaša žena. Vse to, kar ji očitate, da ne dela, je nekoč delala in bi še, a žal ne more. Verjemite mi, da je temu res tako.” (str. 51-52)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Psssst – a si nova?.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1