Ne čutim se

Žanrmladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Alexandra Natalie Zaleznik
Ključne besede Odraščanje, Zloraba, Tekmovanja, Poškodbe
Število strani

154

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Elinino življenje s samopoškodovanjem

Jana Frey je večkrat nagrajena nemška pisateljica. Tudi v knjigi »Ne čutim se« ji uspe povezati resnično problematiko z izmišljeno zgodbo. Tema knjige je primerna za starejše mlade bralce, saj v njej pisateljica prepleta samopoškodovanje, osebne stiske, tekmovanje pevskih talentov, družinske težave, prvi spolni odnos, smrt babice in še bi lahko naštevali.
Glavna junakinja Elina Lawall je šestnajstletno dekle, ki prihaja iz ločene družine. Ima sestro Amaro, ki je petnajst let starejša, s katero pa se ne razumeta in imata nadvse hladen odnos. V svoje življenje je Elina spustila le dva prijatelja. Ena je prijateljica Selma, drugi pa je prijatelj Oskar, kateremu zaupa vse. On pozna tudi njeno največjo skrivnost, da sama sebi povzroča rane, zato da nekaj čuti. Ko jo Oskar prijavi na pevsko tekmovanje talentov, se ji življenje zelo spremeni. Še vedno sramežljiva, nesamozavestna in prestrašena se sooči z nastopom in se uspe prebiti v naslednji krog. Ko se zaplete s šarmantnim članom žirije, se ji zdi, da končno zopet čuti. Vse dokler se ne izkaže, da je bila le uporabljena in odvržena.
Težka tematika knjige o samopoškodovanju in nesprejemanju samega sebe nas prisili, da se zamislimo in nas res ne pusti ravnodušne. Prav je, da mladostniki prebirajo tudi knjige na to temo, saj se v realnem življenju z njimi o tabu temah preredko pogovarjamo.

“Ja, poškodujem se”, s tresočimi se rokami tipkam Vili smrti, ki me spremlja na mlečno beli, tanki s photoshopom obdelani fotografiji obraza. Brez nasmeška, črnih oči in žalostnimi, ognjeno rdečimi ustnicami, ki so ravne kot črta. “Drugače se ne čutim”, nadaljujem in slišim, kako skozi sobo vije moj napeti dih. Ujeta sem v prenosnik kot mehurček zraka. Jekleni mehurček. (str. 98)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne čutim se.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi