3096 dni : [neverjetna zgodba o osmih letih zlorab in ponižanj in o neupogljivem duhu, ki ji je pomagal, da se ni zlomila]

Žanravtobiografski roman, biografski roman, spomini
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2010
Založba
Ključne besede Zloraba, Otroci, Ugrabitve, Avstrija, kampusch, natascha, 1988-
Prevod Janez Lavtižar
Število strani

233

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

3096 dni je presunljiva biografska drama Natasche Kampusch, ki se je začela marčevskega jutra leta 1998, ko se je takrat desetletna deklica s težkim otroštvom na poti v šolo zazrla v modre oči Wolfganga Priklopila, na videz neškodljivega moškega s praznim pogledom, ki jo je naposled ugrabil in zaprl v kletni prostor svojega domovanja na severovzhodnem delu Dunaja. Natascha si je kot otrok želela pobegniti v tuje svetove, ni pa se zavedala, da bo za preživetje primorana storiti prav to. Kot otrok je sovražila občutek nemoči, ki jo je opominjal na to, da je otrok, zato je hrepenela po odraslosti – verjela je, da bo tako lahko obvladovala nezaželene občutke in omilila strah. V dunajskem predmestju, kjer je dolgih osem let živela kot talka brez staršev in prijateljev, oropana ne le svobode, temveč tudi otroštva, pubertete in adolescence – tako rekoč okradena identitete, je bila za obstoj prisiljena izoblikovati nov svet, svoj svet. Ugrabiteljevo ječo je začela spreminjati v svoj prostor, svojo stvarnost, a z lucidnim zavedanjem, kdo je bila pred ugrabitvijo. Priča smo torej preobrazbi desetletne deklice v močno žensko, ki v prostorih temnice sklene pogodbo z lastnim jazom, da se bo iz tega pekla rešila, kar je dokaz njene moči in zmagoslavja človeškega duha. Ustvarila si je drugi jaz, s katerim je v sebi vzbudila nagon po preživetju in željo po življenju, ki jo je silila, da se je do zadnjega in ne glede na vse borila za obstanek. V tej novi realnosti je Nataschi uspelo manipulirati s svojim ugrabiteljem, do katerega je imela dvoličen odnos, – in prav to ji je omogočilo, da je leta 2006 po 3096 dneh telesnega in duševnega zlorabljanja iz časovne luknje, kjer je Priklopil igral vlogo časovnega gospodarja, pobegnila.

Vzporedno s svojimi fantazijami o podrejanju je Priklopil gojil globoko hrepenenje po zdravem svetu. Toda v tem svetu naj bi bila jaz, ujetnica, na voljo kot oprema in osebje. Poskušal me je pritegniti kot partnerko, ki je ni nikoli našel. “Prave” ženske niso prišle v poštev. Njegovo sovraštvo do žensk je bilo globoko in nepomirljivo in vedno znova je izbruhnilo iz njega v drobnih pripombah. /…/ Med mojim ujetništvom, je bila “edina ženska v njegovem življenju” njegova mati – odvisno razmerje s preveč idealizirano podobo. Rešitev iz te prevlade, ki mu v resničnosti ni uspela, naj bi se zgodila v svetu moje temnice z nasprotnimi vlogami, s tem da je mene pritegnil v to zato, da bi prevzela vlogo podrejene ženske, ki naj se mu podreja in ga gleda s spoštovanjem. /…/ Bilo je, kot da bi poskušal z mojo pomočjo voditi življenje, ki mu ga zunaj hiše ni uspelo. Kot da bi bila bergla, ki jo je pobral ob cesti, da bi imel v trenutku, ko njegovo življenje ni potekalo tako, kot je želel, oporo. Jaz pa sem pri tem izgubila pravico do lastnega življenja. /…/ Potreboval je ta nori zločin, da si je uresničil predstavo majhnega, popolnega, zdravega sveta. Toda konec koncev je hotel od mene predvsem eno: priznanje in naklonjenost. Kot da bi bil njegov cilj za vso to krutostjo, da bi mu uspelo od nekega človeka izsiliti brezpogojno ljubezen (Kampusch, 2010, str. 152-153).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 3096 dni : [neverjetna zgodba o osmih letih zlorab in ponižanj in o neupogljivem duhu, ki ji je pomagal, da se ni zlomila].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4