Samo srečna bi bila rada! : v krempljih crystal metha

Žanrmladinski roman, družbenokritični roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2019
Založba
Prevod Aleksandra Ardalić
Ključne besede Prijateljstvo, Mladostniki, Družinski odnosi, Droge, Konflikti
Število strani

181

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Hudičevi kristali

Jana Frey, avtorica številnih otroških in mladinskih knjig, nam v mladinskem romanu ‘Samo srečna bi bila rada! V krempljih crystal metha’ odpira novo tabu temo. Tokrat so to droge, še posebej crystal meth. Sicer ne vem, koliko je ta droga prisotna v našem okolju, vsekakor pa je pred nami še ena knjiga, ki prikaže problematiko zasvojenosti, odtujitve in težav v družini, govori pa seveda tudi o prijateljstvih, ljubezni in sprejemanju.
Zgodbo pripovedujeta dve prijateljici, ki živita v Nemčiji. Prva je Lisa Amarell, ki živi sama z mamo psihologinjo, saj ju je oče, ki izdeluje glasbila, zapustil in svoje življenje nadaljuje s svojo novo življenjsko sopotnico. Drugo dekle je Lela von Puldorf, ki jo najbolj zaznamuje življenje v družini s trojčki. Lela je ena od trojčkov, ima pa še dva brata, ki pa imata že od rojstva kup težav (slepota, težave s srcem, astma, …) in posledično polno pozornost staršev. Ves čas je v ozadju prisotna tudi zgodba Aurela, o kateri pa dekleti nikoli ne spregovorita, ju pa zelo veže.
Poleg prijateljstva med dekletoma, je tu prijateljstvo še s Hakanom Öztürk, fantom turških korenin, ki pa postavlja prijateljici v neprijetno situacijo, saj je obema všeč, kljub temu pa ostajajo le prijateljski trio.
Ko se dekleti srečata s crystal methom se jima zdi, da to ni nič tako groznega. Vse strašenje s posledicami se jima zdi pretirano. Sicer pa saj bosta poskusili le enkrat. Kmalu pa se nun odnos začne spreminjati. Lisa se drži odločitve, da je bil to le enkraten poskus, Lela pa postaja z drogo vse bolj domača in se vse bolj druži z družbo, ki se ga »zadeva« in vedno manj časa namenja prijateljici. Lisa se znajde v situaciji, ko ne ve več kako bi dobila nazaj svojo najboljšo prijateljico.

Glej tudi:

“A misliš, da je res?” sem zdaj zaprepadeno vprašala in gledala Lelo. “Crystal meth?”
Previdno sem vzela vrečko v roko in si jo od blizu ogledovala. “Čisto navaden prah je,” sem rekla in skomignila z rameni. “Sploh niso kristali.”
“Najbrž si mislila reči, da sploh niso nobeni hudičevi kristali” je rekla Lela. Tako je namreč imenoval crystal meth stari iz posvetovalnice za droge.
“Crystal. Meta. Ice. Kakorkoli mu že rečeš. To so hudičevi kristali.”
Takrat sva se smejali in ga nisva preveč poslušali.
Zdaj pa sva bili v moji sobi; mama je bila ves konec tedna na poti. (str. 47-48)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Samo srečna bi bila rada! : v krempljih crystal metha.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi